Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obama ignorerede Republikanerne på Capitol Hill

Barack Obama brød med traditionen og holdt en »politisk tale« ved sin indsættelse, vurderer to eksperter i amerikansk politik. Republikanerne fik en »rød klud i ansigtet«, lyder det.

Mandag blev Barack Obama officielt taget i ed til sin anden embedsperiode foran hundredtusinder af personer ved kongresbygningen i Washington DC
Mandag blev Barack Obama officielt taget i ed til sin anden embedsperiode foran hundredtusinder af personer ved kongresbygningen i Washington DC

Mandag blev Barack Obama officielt taget i ed til sin anden embedsperiode foran hundredtusinder af personer ved kongresbygningen i Washington DC, og ifølge eksperter i amerikansk politik var hans efterfølgende indsættelsestale usædvanlig sammenlignet med lignende taler i amerikansk historie.

Peter Kurrild-Klitgaard, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, kalder talen »meget politisk og ideologisk«.

- Som altid når Obama har et godt manuskript og nogle teleprompter foran sig, så var det en velafleveret tale. Indholdsmæssigt var den ret bemærkelsesværdig. Jeg kan ikke huske, hvornår en tale ved indsættelse nummer to har været så politisk og ideologisk. Efter sejren prøver præsidenter normalt at positionere sig selv som en leder, der vil samle landet, men Obamas tale lød nærmest som en valgtale eller en tale på konventet. Det var en opremsning af ting, som han vil gøre, snarere end det var at række ud til modstanderne. Det lød nærmest som om, Obama havde fået 95 procent af stemmerne, siger Peter Kurrild-Klitgaard.

»Nu må vi gøre disse ting sammen«

Obama fremhævede adskillige prioriteter i sin tale, som varede i 20 minutter - blandt andet våbenkontrol, indvandring, kampen mod klimaforandringer og særligt økonomi.

- Nu, mere end nogensinde, må vi gøre disse ting sammen, sagde Obama, der forinden havde proklameret, at »Amerikas velfærd skal hvile på middelklassens brede skuldre«.

Hvorfor vælger Obama stik mod traditionen at holde en så politisk tale?

- Det kan tyde på, at Obama vil noget mere i sin anden embedsperiode. Obama har fået én meget stor ting igennem, sundhedsreformen, men heller ikke så meget andet i den kategori. Noget siger mig, at Obama har noget »unfinished business« fra de første fire år. Han vil ikke i historiebøgerne som en, der blot blev valgt og fik gennemført nogle ting, men som en, der ændrede nogle ting. Jeg tror, han føler, at hvis han skal have en plads i historiebøgerne som andet end den første farvede præsident, så skal der noget mere til nu, siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Lektor: Meget skuffende tale

Mette Nøhr Claushøj, ekstern lektor i amerikansk politik ved Københavns Universitet, kalder Obamas tale »meget skuffende« og hæfter sig ved, at han ikke inkluderede sine politiske modstandere, Republikanerne.

- Obama talte meget om den rolle, staten har i forhold til borgerne - om, at man skal gøre tingene sammen. Og det er en rød klud i ansigtet på Republikanerne, som står for det modsatte på det punkt. Der var ikke noget forsøg på at række ud til Republikanerne, som der ellers er ekstremt meget brug for. Der var ingen forsøg på forsoning eller vilje til samarbejde. Det var en meget politisk tale, siger Mette Nøhr Claushøj.

Ligesom økonomi var et af de områder, som fik mest taletid i Obamas indsættelsestale, kampen mod klimaforandringer.

- Vi vil reagere på truslen om klimaforandringer. Gjorde vi ikke det, ville vi forråde vores børn og kommende generationer, sagde præsidenten ved Capitol Hill.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.