Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obama: Håber, jeg har overbevist de britiske nejsigere

Obama håber at få en frihandelsaftale mellem EU og USA på plads, inden han forlader Det Hvide Hus.

Samarbejdet mellem de britiske og amerikanske efterretningstjenester vil ikke blive skadet, hvis briterne vælger at forlade EU ved en folkeafstemning den 23. juni, siger den amerikanske præsident, Barack Obama, til BBC.

- Vores efterretningstjenester arbejder ekstremt tæt sammen, og vores militær arbejder ekstremt tæt sammen. Det vil ikke ændre sig, siger han.

Men Obama tilføjer, at Storbritannien vil få mindre indflydelse i Europa og i verden, hvis landet forlader EU.

Under sit tredages besøg i Storbritannien har han opfordret vælgerne til at stemme ja til at forblive i EU, og han siger, at meget vil blive udsat ved et britisk nej den 23. juni.

- Det kan komme til at vare fem eller 10 år, før vi så kan få udrettet noget, siger Obama og gentager advarslerne om, at briterne vil "stå bagest i køen" i forhold til en frihandelsaftale med USA, hvis landet står uden for EU.

Obama bliver af britiske EU-modstandere beskyldt for at blande sig og for at gå Downing Streets ærinde forud for EU-afstemningen.

I en kommentar til kritikken siger Obama, at hans indblanding er berettiget på grund af det særlige forbindelser mellem USA og Storbritannien. Han siger, at håber, at han har været i stand til at overbevise nogle af de britiske nejsigere om, at de bør stemme ja.

Men Obama gør det klart, at det særlige forhold mellem London og Washington ikke betyder, at der vil blive taget særligt hensyn til briterne i forhandlingerne om en frihandelsaftale.

- Storbritannien ville ikke kunne forhandle med USA hurtigere end EU, som er vores største samhandelspartner, siger han.

Obama, der har ni måneder tilbage i Det Hvide Hus, siger, at det er hans håb at få en frihandelsaftale mellem EU og USA på plads, mens han er præsident.

Frihandelsaftalen TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) er verdens største, og den skal få handlen til at flyde frit over Atlanterhavet og give mere vækst, flere arbejdspladser og billigere varer.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.