Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obama fører med et mulehår

Af de seneste fem nationale målinger før det amerikanske præsidentvalg står det reelt uafgjort i fire.

De har det klassiske babyløft til fælles, og der er andre ligheder mellem Barack Obama og Mitt Romney. Forskellen på den demokratiske og den republikanske kandidats kampagner kan her i finalen blandt andet aflæses i, hvem de har omgivet sig med i de sidste dage af valgkampen, som nu ruller ind på sit sidste døgn med den siddende præsident i en kneben førerposition.
De har det klassiske babyløft til fælles, og der er andre ligheder mellem Barack Obama og Mitt Romney. Forskellen på den demokratiske og den republikanske kandidats kampagner kan her i finalen blandt andet aflæses i, hvem de har omgivet sig med i de sidste dage af valgkampen, som nu ruller ind på sit sidste døgn med den siddende præsident i en kneben førerposition.

WASHINGTON: For at Mitt Romney, den republikanske udfordrer, skal kunne vinde tirsdagens valg, har han virkelig, virkelig brug for, at marginalerne – alle marginalerne – vender gunstigt for ham og ugunstigt for Barack Obama.

For de første: Han skal bevare de spinkle forspring i Virginia og Florida, to vigtige svingstater, som Obama vandt i 2008, og hvor Romney i flere uger har holdt afstanden til præsidenten.

For det andet: Han skal indhente og overhale Obama i de svingstater, hvor præsidenten lige nu fører med mindre end tre procentpoint, nemlig Colorado, Iowa, New Hampshire, Nevada og frem for alt Ohio.

For det tredje: Han skal forberede sig på i givet fald at blive kun den anden amerikanske præsident efter James K. Polk i 1844, der vinder et valg, hvor han taber såvel sin fødestat Michigan som sin bopælsstat Massachusetts.

Med andre ord: Valgmatematikken ser endog meget svær ud for Mitt Romney.De tal, der omvendt giver mest optimisme for Republikanerne, er:

Dels at Obama kun fører med 0,2 procentpoint i det vægtede gennemsnit af nationale målinger, som RealClearPolitics laver, mens Obama på præcis dette tidspunkt for fire år siden førte med 7,6 procentpoint.

Dels at der stadig er en stor pessimisme blandt amerikanerne, når man spørger dem om nationens generelle forfatning netop nu, idet knap 55 procent ifølge RealClearPolitics siger, at det går den forkerte vej, mens kun godt 40 procent mener, at det går den rigtige vej.

Dels at Romney konsekvent i målinger, senest i NBC/Wall Street Journal, vurderes som den dygtigste til at løse USAs økonomiske problemer, idet typisk lidt over 50 procent foretrækker ham, mens omkring 40 procent har mest tillid til Obama.

Men: Lige meget hvor meget, man vender og drejer tallene, ja, så tyder det meste altså på en sejr – ikke stor, men stor nok – til Barack Obama. Som tallene ser ud umiddelbart inden valget, ja, så vil det nu være en stor overraskelse, hvis Romney ender med at vinde alligevel.

Obama har fået optimismen tilbage

I weekenden mærkede man tydeligt, at Barack Obama er helt anderledes optimist end han var for bare et par uger siden.

Lørdag aften samlede præsidenten 24.000 tilhængere til et kæmpemøde i Bristow i Virginia, ikke langt fra den amerikanske hovedstad – og her skar han sit budskab ud i pap, bøjede det i neon og råbte det ud i en megafon:

»Det går fremad i Amerika. Vi er kommet alt for langt til at tillade et tilbageslag. Og det er derfor, at jeg beder om fire år mere som præsident,« råbte en halvhæs præsident til den ellevilde flok.Forskellen på Obama og Romney kan også ses i, hvem de omgiver sig med i disse de sidste døgn af kampagnen.

TV: Hæsblæsende slutspurt for kandidaterne

 

Med Clinton i ryggen

I Virginia blev præsidenten sekunderet af Bill Clinton, som i dag er USAs suverænt mest populære mand og loyalt og fabelagtigt har været Obamas bedste talsmand under hele kampagnen.

Ja, han har ofte overgået præsidenten selv – og Obama kaldte ham da også for »ministeren, som kan forklare det mest indviklede på den bedste måde«.

Clinton er i det hele taget en stor styrke for Obama. Flere end 20 gange har ekspræsidenten holdt store taler som chef-talsmand. Den bitterhed, der prægede de to under Demokraternes primærvalg i 2008, da Obama besejrede Hillary Clinton, er helt væk.

Under stormødet i Virginia varmede Clinton således godt op under et af præsidentens hovedargumenter – nemlig at Romney reelt bare er en sælger, ikke en politiker. Bagefter gav Obama den fuld gas:

»Romney er en meget dygtig sælger, og i denne kampagne prøver han så hårdt, han kan, at genindpakke de samme gamle ideer og foregøgle, at de er nye. Han har faktisk vist, at han kan ændre holdninger, som han skifter hele tiden. Men lad mig sige en ting fuldkommen klart: vi ved godt, hvad det, han kalder forandring, i virkeligheden er, og det, han sælger er ikke forandring,« fastslog Obama.

Romney-støtter er deserteret

Mitt Romney har ikke på samme måde kunnet bryste sig af en stærk »minister« ved sin side, og har tværtimod i de forløbne døgn oplevet et par af sine, troede han, bedste støtter, desertere.

Først Chris Christie, den umådeligt populære republikanske guvernør i New Jersey, som under Sandy-orkanen roste Obama uendeligt og sagde, at han var ligeglad med Romney, så det næsten lød som en afvisning af Romney. Dernæst Michael Bloomberg, New Yorks uafhængige, men åbenlyst republikansk-sindede borgmester, der nu anbefaler Obama.

I dag på valgkampens sidste dag er Romney-kampagnen præget af, hvad amerikansk politik kalder »the mad dash« – et udtryk fra nationalsporten baseball, der henviser til et sidste vanvittigt forsøg på at vende en tabt kamp: Republikaneren kaster sig ud i en stribe stort anlagte vælgermøder i de vigtigste svingstater – og modsat præsidenten, der også er på farten, ja, så vil der selvfølgelig være mere desperation over Romneys turné.

For spændingens skyld er det dog værd at notere til sidst, at selv om Obama fører, ja, så er forspringet så snert, at det statistisk ikke rækker. Det meste tyder dog på, at det gør det alligevel.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.