Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nyt lys på slaget om Stalingrad

Sovjetiske historikere indsamlede materiale og interviewede soldater under slaget om Stalingrad. Derefter forsvandt materialet ind i de sovjetiske arkivers mørke. Nu er en del af det omfattende kildemateriale blevet publiceret.

Slaget ved Stalingrad under Anden Verdenskrig. Billedet her er fra vinteren 1942-1943 og viser sovjetiske soldater, der forsøger at presse den tyske hær tilbage.
Slaget ved Stalingrad under Anden Verdenskrig. Billedet her er fra vinteren 1942-1943 og viser sovjetiske soldater, der forsøger at presse den tyske hær tilbage.

I slutningen af januar 1943 var det slut med tyskernes kampvilje foran Stalingrad. Russiske soldater stod ved indgangen, hvor den tyske general Friedrich Paulus havde søgt tilflugt. Da den russiske officer Leonid Vinokur gik ind i rummet, så han Paulus ligge fuldkommen udslukt på en seng. Der stank som et toilet og ekskrementer lå over det hele. General Paulus lå livløs med uge gammelt skæg og sin uniform på. Tidl. generalmajor Ivan Bumakov siger i bogen: "De havde ingen vilje til at dø. De var sådan nogle kujoner. De kunne med lethed have skudt sig selv, men de havde ikke mod til det."

De russiske soldaters udsagn er en del af bogen med vidneudsan om slaget ved Stalingrad, som ifølge mange historikere var det afgørende vending i krigen. Tyskerne mistede 60.000 mand og 110.000 soldater blev fanger. Russerne mistede en lille million soldater. Dertil kom selvfølgelig et uhyrligt stort antal civile.

Hitler blev i øvrigt rasende, da han blev klar over, at Paulus og hans officerer ikke havde begået selvmord.

I 1941-43 indsamlede den sovjetiske historiker Isaak Mints udsagn fra russiske soldater og nu er disse udsagn endelig blevet frigivet. I alt blev 215 soldater interviewet og fortalte om krigen og deres følelser. Interviewene var så åbenhjertige, at regimet kun publicerede en lille del af dem. Disse interviews samt andet indsamlet historisk materiale forsvandt ind i de sovjetiske arkiver. De udgjorde 5.000 protokoller. Nu har den tyske historiker Jochen Hellbeck fået vristet 10.000 sider ud af de russiske arkivmyndigheder. Han har nu publiceret, skriver magasinet Der Spiegel, disse sider i bogen "Die Stalingrad-Protokolle". Bogen indeholder bl.a. interviews med de 215 soldater.

En af de betændte spørgsmål bogen berører er, hvorvidt de sovjetiske soldater kæmpede så modigt, fordi de var tvunget til det af Stalins folk. Det var en kendt sag, at soldaterne blev tvunget i kamp af de politiske kommissærer, der var udsendt af Stalin for at disciplinere soldaterne og føre politisk opsyn. Henrettelser hørte til dagens orden og i bogen fortæller generalløjtnant Vasili Chuikov, hvordan han henrettede både menige soldater og officerer.

Men bogens konklusion er, at disse henrettelser har været overvurderet. Den britiske historiker Anthony Beevor vurderer, at 13.000 soldater blev henrettet blot ved Stalingrad-slaget. Men de nye arkiver angiver, at der i midten af oktober 1942 "kun" havde været 300 henrettelser. Det synes som om, skriver Spiegel, at frygten for henrettelser og Stalins udsendte politiske kommissærer ikke har været hoveddrivkraften bag soldaternes bemærkelsesværdige mod.

Arkiverne synes at vise, skriver Spiegel, at de politiske udsendte kommissærer ikke kun var frygtet, men også fungerede som fortrolige med soldaterne, der kæmpede i månedvis uden at se familie. Disse udsendte havde også den fordel, at de kunne uddele frugt, chokolade og spil til soldaterne.

Ifølge bogen var det først og fremmest hadet til de tyske invasionsstyrker, der var hovedmotivet for deres indsats. Nazisterne havde selv skabt det had ved deres brutale besættelse, der ofte var gået ud over civile. Snigskytten Vasily Zaytsev er citeret for at sige: "Jeg har set unge piger, børn, der hang ned fra træerne i parkerne. Det gjorde et voldsomt indtryk"

Major Pyotr Zayonchovsky fortæller, at da tyskerne havde forladt et område og da han genindtog det, så han en død kammerat, der havde fået neglene på hånden revet af og øjnene brændt ud. Hans ene ansigthalvdel var delvist brændt af." 

Det fremgår ikke af Spiegel, hvorvidt de sovjetiske soldater afgav deres vidneudsagn uden videre eller om de formede svarene, så de ikke senere fik problemer med de sovjetiske myndigheder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.