Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nyt kæmpelæk afslører: Trump-minister tjener penge på at sejle for Putin-firma

Læk fra advokatfirma viser forbindelse mellem USA's handelsminister og Vladimir Putins svigersøn.

Den amerikanske handelsminister, Wilbur Ross Jr.
Den amerikanske handelsminister, Wilbur Ross Jr.

Lækkede dokumenter fra et advokatfirma på Bermuda har afsløret en kontroversiel forbindelse mellem den amerikanske regering og en russisk rigmand.

Papirerne viser ifølge DR, at den amerikanske handelsminister, Wilbur Ross Jr., ejer knap en tredjedel af selskabet Navigator, der blandt andet tjener penge på at sejle gas for det russiske firma Sibur.

I Siburs ejerkreds finder man blandt andet Putins svigersøn, Kirill Sjamalov, men også rigmanden Gennady Timtjenko.

Han optræder på den sanktionsliste over russere, som det er forbudt for amerikanere at handle med.

Det er netop Wilbur Ross' opgave som minister at overvåge, at forbuddet bliver overholdt.

Ross siger i et skriftligt svar til Süddeutsche Zeitung og organisationen af undersøgende journalister ICIJ, der har gennemgået de såkaldte Paradise Papers fra Bermuda, at han aldrig har mødt hverken Timtjenko eller Sjamalov.

Ikke desto mindre mener Richard Painter, der var etikchef i Det Hvide Hus under præsident George W. Bush, at Ross bør tage konsekvensen.

»Jeg tror, han er nødt til at droppe sine forbindelser til alle, der er under sanktioner i forhold til Rusland,« lyder Painters vurdering ifølge DR.

Da Wilbur Ross blev handelsminister, solgte han de fleste af sine selskaber, men beholdt blandt andet fire selskaber, der er indregistreret i skattelyet Cayman Islands, og som tilsammen ejer 31,5 procent af Navigator.

Lækken fra Bermuda - der har fået navnet Paradise Papers - stammer fra et advokatfirma ved navn Appleby og omfatter millioner af dokumenter fra 1950'erne og frem til 2016.

Foruden DR er også Politiken medlem af ICIJ, som sammen med Süddeutsche Zeitung også stod bag afsløringen af de såkaldte Panama Papers.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.