Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny verdensrekord i CO2-udslip

Fra 2009 til 2010 steg klodens udledninger af drivhusgasser mere end nogensinde før. Især Kina fører an.

Kina alene stod for hele 40 procent af den globale stigning med et hop i udledningerne på 212 mio. ton.
Kina alene stod for hele 40 procent af den globale stigning med et hop i udledningerne på 212 mio. ton.

Det globale udslip af menneskeskabte drivhusgasser, som øger drivhuseffekten og dermed temperaturen, slog alle rekorder i fjor.

Det fremgår af den seneste opgørelse over verdens afbrænding af fossile brændsler fra det amerikanske energikontor DOE.

Fra 2009 til 2010 steg klodens udledninger med hele 512 millioner ton, svarende til en stigning på næsten seks procent.

- Det er virkelig stort. Vores data går tilbage til 1751, altså før den industrielle revolution. Aldrig før har vi set en stigning på 500 mio. ton i forhold til året før, siger Tom Boden fra DOEs analyseafdeling til nyhedsbureauet AFP.

Kina i front

Kina alene stod for hele 40 procent af den globale stigning med et hop i udledningerne på 212 mio. ton. Men også USA og Indien "præsterede" store stigninger på henholdsvis 59 og 48 mio. ton.

Også i lande som Saudi-Arabien, Tyrkiet, Rusland, Polen og Kazakhstan skete der en væsentlig forøgelse af udledningerne.

I Europa som helhed var der en svag stigning i udledningerne. Enkelte lande formåede dog at begrænse udledningerne, herunder Schweiz, Spanien og Slovakiet.

En væsentlig forklaring på stigningen er, at der i 2009-10 atter kom gang i den globale produktion, efter den økonomiske nedtur i 2008.

De voldsomme udledningstal er dårligt nyt her forud for den store, årlige FN-klimakonference, der åbner sidst på måneden i den sydafrikanske havneby Durban.

Klimaforskere siger, at det nu blot er blevet endnu vanskeligere at nå målet om at begrænse den globale temperaturstigning til to grader og dermed afværge farlige og uafvendelige klimaforandringer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.