Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny syrisk opposition får international ros

Flere udenlandske regeringsledere lover at sikre international anerkendelse af den nye syriske oppositionskoalition som folkets repræsentant.

Syriske oppositionsgrupper har langt om længe lagt interne stridigheder bag sig og dannet en samlet oppositionskoalition mod præsident Assad. Koalitionen, Syrian National Coalition for Opposition and Revolutionary Forces, håber, at den kan danne en regering-i-eksil og i samlet trop gøre kampen mod den syriske præsident mere effektiv og øge den internationale støtte til oprørerne. Det skriver Reuters.

Koalitionen valgte efter dens dannelse søndag enstemmigt Mouaz al-Khatib, præst og tidligere imam fra Damaskus, til sin præsident. Khatib opfordrede med det samme soldater om at forlade den syriske hær og alle oprørere til at samle sig.

Selvom det stadig er usikkert, om den nye koalition kan overvinde de interne opgør, der har svækket oppositionens 20 måneder lange kamp mod styret, hilser dens allierede, der ser ligheder med de libyske oprøreres Nationale Overgangsråd (NTC), koalitionen velkommen.

Tyrkiets udenrigsminister udtaler blandt andet, at »der ikke længere er nogen undskyldning for udenlandske regeringer for ikke at støtte en opposition, hvis indsats har givet mange en pause«.

Qatars premierminister, Sheikh Hamad bin Jassim, er ligeledes tilfreds med oppositionssamlingen.

- Vi vil bestræbe os på at få denne nye bevægelse fuldstændigt anerkendt af alle parter som den eneste legitime repræsentant for det syriske folk, siger han ifølge Reuters.

Også USA og Frankrig har opretholdt et pres på de forskellige fraktioner for at få dem til at samle sig. Og efter amerikansk pres står den største gruppe i koalitionen, Syrian National Council (SNC) til at miste sin lederstatus, fordi gruppen anses for at være ude af trit med befolkningen og de oprørere, der kæmper i Syrien.

Den nye koalition modtager også stor ros fra Frankrig.

- Frankrig vil sammen med sine partnere sikre international anerkendelse af denne nye enhed som repræsentant for det syriske folks forhåbninger, siger Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, i en erklæring, hvor han kalder Assads regering »det kriminelle regime i Damaskus«.

De syriske oppositionsgrupper blev søndag enige om at samle sig i en ny og stærkere koalition mod præsident Assad efter ugelange forhandlinger i Qatars hovedstad, Doha.

De op mod 60 medlemmer af koalitionens generalsekretariat skal senere vælge en 10 mand stor forsamling, der skal fungere som en overgangsregering og have bemyndigelse i de områder, som oprørsstyrkerne, herunder ikke mindst Den Frie Syriske Hær, efterhånden erobrer fra regeringshæren.

Den nye koalition vil også etablere et særligt militærråd, der skal have direkte forbindelse med de væbnede oprørsgrupper inde i Syrien.

BNB/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.