Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny forsamling i Venezuela fyrer rigsanklager

Den nye forfatningsgivende forsamling i Venezuela meddeler, at den er landets øverste magt de næste to år.

Venezuelas nyvalgte nationalforsamling har lørdag fyret landets kritiske rigsadvokat, Luisa Ortega.

Det er et skridt, som kan ventes at blive mødt med international fordømmelse.

En lang række lande anerkender ikke den nye forfatningsgivende forsamling, som blev valgt for en uge siden. Oppositionen, der har flertal i det officielle parlament, boykottede valget.

Den nye forsamling har af præsident Nicolas Maduros regime fået udstrakte beføjelser. Lørdag meddeler forsamlingen, at den vil optræde som den øverste magt i Venezuela i op til to år.

- Der er ingen humanitær krise her. Det, som vi har, er kærlighed. Det, som vi har, er en krise med højreorienterede fascister, siger den tidligere udenrigsminister og svorne Maduro-tilhænger Delcy Rodrigues.

Han er udpeget til formand for den nye forsamling.

Mens det sker, meddeler den sydamerikanske handelsorganisation Mercosur, at den suspender Venezuela på ubestemt tid.

Landet får først lov at vende tilbage, når de øvrige lande skønner, at Venezuela har genindført demokrati.

Den fyrede rigsadvokat, Ortega, har gentagne gange forsøgt at forhindre oprettelsen af forfatningsforsamlingen. Hun har betegnet skridtet som forfatningsstridigt.

- Jeg vil ikke sige, at vi har mistet enhver form for demokrati. Der er fortsat enkelte spor af det. Men desværre er det sådan, at hvis vi fortsætter ad denne vej, vil vi miste alle former for demokrati, sagde Ortega under et pressemøde tidligere på ugen.

Siden oppositionen i april iværksatte en serie protester mod Maduros styre, blev Ortega en alvorlig modstander for præsidenten. Hun var en del af den regerende socialistiske bevægelse og anklagede Maduro indefra for at krænke menneskerettighederne.

Hendes fyring lørdag blev enstemmigt vedtaget af den nye forsamling. I timerne inden havde soldater omringet hendes kontor.

Hendes afløser er udpeget. Det bliver landets ombudsmand, Tarek Saab. En mand, som oppositionen ikke har høje tanker om. De beskylder ham for at vende det blinde øje til regimets forbrydelser.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.