Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny El Niño kan være på vej igen allerede i år

Den seneste El Niño medførte tørke i Afrika, blegede koralrev og zikavirus. Allerede nu kan en ny være på vej.

ARKIVFOTO
ARKIVFOTO

Naturfænomenet El Niño, der kan medføre ekstrem tørke og oversvømmelser, kan vende tilbage allerede dette år.

Ifølge Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) er der op mod 60 procents sandsynlighed for, at fænomenet vil opstå inden afslutningen på 2017.

Flere af betingelserne for El Niños opståen ser nemlig ud til at være på plads.

»Temperaturerne på havoverfladen i den fjerne, østlige del af Stillehavet steg med to grader eller mere over gennemsnittet i februar og marts.«

»Det skabte meget kraftig regn og et kollaps af en passatvind fra Galapagosøerne til Ecuadors og Perus kyster,« udtaler WMO ifølge Reuters i en udtalelse.

El Niño opstår naturligt med jævne mellemrum. Som regel går der to til syv år mellem hændelserne.

Sidst, El Niño ramte, var fra 2015 til maj 2016. Her var den usædvanligt kraftig og bidrog til rekordhøje temperaturer verden over.

Naturfænomenet blev blandt andet koblet sammen med tørke på Afrikas Horn, blegningen af koralrev og spredningen af den myggebårne zikavirus i Sydamerika.

Og det er usædvanligt, at flere af betingelserne for El Niño er på plads så kort tid efter den seneste. Det forklarer Tim Stockdale, der forsker i vejrforhold ved det europæiske vejrcenter, ECMWF.

»Normalt ville vi forvente et længere interval inden endnu en opvarmning. Men når det er sagt, er El Niños omskiftelighed egentlig rimelig ujævn,« siger han til britiske The Guardian.

Hvis El Niño kommer igen allerede, er det svært at forudsige, om effekten vil være lige så voldsom som den seneste, tilføjer WMO.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.