Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny dokumentar: Italien hævder at have anholdt berygtet menneskesmugler - men de har den forkerte mand

I Palermo har en mand siddet fængslet i mere end to år, anklaget for at smugle tusindvis af eritreere til Europa. Italiensk politi hævder, at de har fanget »Generalen«. Men en svensk dokumentar afslører, at de nok har anholdt den forkerte.

Billederne af den anholdte, der blev ført ud af et italiensk fly i håndjern i 2016, gik verden rundt. Nu mener svensk dokumentar at kunne bevise, at der er hold i rygterne om, at manden er uskyldig.
Billederne af den anholdte, der blev ført ud af et italiensk fly i håndjern i 2016, gik verden rundt. Nu mener svensk dokumentar at kunne bevise, at der er hold i rygterne om, at manden er uskyldig.

En af verdens mest berygtede menneskesmuglere - en eritreisk mand med kaldenavnet »Generalen« - lever frit i Uganda, selv om italiensk politi hævder at have fængslet ham.

Italien har simpelthen arresteret den forkerte mand, konkluderer en ny dokumentar, som den svenske TV-station SVT har lavet i samarbejdet med The Guardian.

I sommeren 2016 kunne anklagemyndigheden i Palermo stolt fortælle, at man havde foretaget »årets anholdelse«. Med hjælp fra Interpol og flere europæiske lande, var det lykkedes at anholde »Generalen« med det borgerlige navn Medhanie Yehdego Mered i Sudan, lød det fra Palermo. Han har angiveligt hjulpet tusindvis af østafrikanere - særligt eritreere - med at blive smuglet over Middelhavet til Europa.

Retssagen mod den anholdte har allerede været i gang i to år. Men den mand, der sidder på anklagebænken, hedder i virkeligheden Medhanie Tesfamariam Behre og er en 29-årig flygtning fra diktaturstaten Eritrea, som levede i Sudan, fremgår det af dokumentaren.

SVT er i besiddelse af dokumenter, der viser, at andre europæiske myndigheder mener, at den rigtige menneskesmugler stadig er på fri fod, men kan ikke overbevise italienerne.

Billederne af den anholdte, der blev ført ud af et italiensk fly i håndjern i 2016, gik verden rundt. Og lige siden har mistanken om, at Italien har anholdt den forkerte eritreer floreret i en lang række internationale medier heriblandt The Guardian. Den britiske avis har baseret sine historier på henvendelser fra eritreere i Europa, som er overbeviste om, at Italien har begået en fejl. Blandt andet fordi de enten har mødt »Generalen« i forbindelse med deres farlige rejse til Europa eller kender den 29-årige flygtning.

Tidligere har »Generalens« egen kone, som lever i Sverige, hævdet, at det ikke er hendes mand, der er blevet anholdt i Italien.

I Ugandas hovedstad, Kampala, taler SVTs journalister med en lang række mennesker, som bekræfter, at de har set og mødt »Generalen« længe efter italienernes påståede anholdelse af ham.

De fortæller, at »Generalen« har et alkoholproblem og ofte befinder sig i barer og på hoteller på Kampalas bargade, Kabalagala. Med skjult kamera forsøger SVT at finde »Generalen« på nogle af barerne, men det lykkes ikke.

I Italien blev anholdelsen set som kulminationen på en storstilet jagt på menneskesmuglere, som blev sat i værk i 2013, efter at mere end 360 flygtninge og migranter druknede ud for den syditalienske ø Lampedusa.

I forsøget på at anholde »Generalen« har italiensk politi foretaget mere end 20.000 telefonaflytninger. Politiet ønsker ikke at forholde sig til de nye afsløringer. Dermed fortsætter den store straffesag om menneskesmugling mod den 29-årige mand, som ifølge dokumentaren er en uskyldig flygtning.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.