Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny bremse skal beskytte boligejere mod skatteskrue

Stiger boligskatterne mere end forventet, så skal pengene nu tilbage til boligejerne, fremgår det af aftale.

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, det er en god idé at lægge en bremse på, hvor meget boligskatterne kan blive skruet op i de kommende år, hvis boligpriserne stiger (arkivfoto). Scanpix/Ida Marie Odgaard
Finansminister Kristian Jensen (V) mener, det er en god idé at lægge en bremse på, hvor meget boligskatterne kan blive skruet op i de kommende år, hvis boligpriserne stiger (arkivfoto). Scanpix/Ida Marie Odgaard

København. Et bredt flertal gør op med tanken om, at boligskatten skal øges for at lette indkomstskatten. Stiger boligskatterne mere end forventet, så skal pengene nu tilbage til boligejerne.

Det skriver Politiken søndag.

Det nye princip er med en vis diskretion skrevet ind i den aftale om fremtidens boligbeskatning, der tidligere på ugen blev indgået mellem V-LA-K-regeringen, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.

Princippet betyder for det første, at der er lagt en bremse på, hvor meget boligskatterne kan blive skruet op i de kommende år, hvis boligpriserne stiger, eller hvis Skat skruer op for grundværdierne for parcelhuse, som det skete i 2011.

For det andet gøres der op med mantraet om, at skatten på boliger skal øges, for at man til gengæld kan lette skatten på arbejde.

Finansminister Kristian Jensen (V) ønsker ikke at forklare nærmere om baggrunden for at skifte princip.

- Det er et resultat af forhandlingerne. Derfor er det en god idé, siger han til Politiken.

Det synes Nationalbankens direktør, Lars Rohde, ikke.

I en pressemeddelelse kritiserer han, at boligaftalen lægger op til "en ekstra proces, hvor boligbeskatningen sættes ned, hvis boligskatterne over tid er steget mere end forudsat".

- Det vil i givet fald ske i en situation med høje boligpriser og kan dermed udvande de positive stabiliserende effekter i aftalen, udtaler han.

I Socialdemokratiet kalder finansordfører Benny Engelbrecht bremsen "fornuftig", fordi den er med til at sikre tryghed for boligejerne.

Omvendt havde De Radikale hellere set eventuelt merprovenu gå til en lempelse af indkomstskatten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.