Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny bog: May svigtede Cameron op til Brexit-afstemning

Theresa May var en undervandsbåd, som aldrig kom op til overfladen. Boris Johnson vaklede mellem ja og nej.

Den britiske premierminister, Theresa May, svigtede sin forgænger David Cameron under kampagnen for et ja til EU, og mange embedsmænd kaldte hende for "undervandsbåds-May", fordi hun aldrig kom op til overfladen i EU-debatten, hedder det i en ny bog forløbet af den britiske EU-afstemning. Reuters/Toby Melville
Den britiske premierminister, Theresa May, svigtede sin forgænger David Cameron under kampagnen for et ja til EU, og mange embedsmænd kaldte hende for "undervandsbåds-May", fordi hun aldrig kom op til overfladen i EU-debatten, hedder det i en ny bog forløbet af den britiske EU-afstemning. Reuters/Toby Melville

London. Den tidligere britiske premierminister, David Cameron, følte sig "stærkt svigtet" af Theresa May under kampagnen op til EU-folkeafstemningen, siger hans tidligere kommunikationschef, Craig Oliver.

Craig Oliver, som var en central rådgiver for Cameron, skriver i en ny bog, at May, som var indenrigsminister i Camerons regering, 13 gange undlod at støtte op bag Camerons kampagne, som skulle få briterne til at blive i EU.

- Hun blev af nogle opfattet som en "fjendtlig agent", siger han ifølge BBC.

Oliver Craig siger også, at Boris Johnson, som nu er Mays udenrigsminister, troede på, at nej-siden, som ville have briterne ud af EU, ville tabe stort. Han vaklede derfor stærkt mellem ja og nej, fremgår det af bogen.

Hverken Mays talsmænd i Downing Street eller udenrigsministeren har reageret på udtalelserne fra Camerons tidligere rådgiver i en ny bog med insiderhistorien om Brexit, der bringes i uddrag af avisen Mail on Sunday.

Ifølge Craig Oliver skulle Cameron kortvatigt have overvejet at forblive premierminister, selv om han led nederlag ved EU-folkeafstemningen. Men han ombestemte sig og gik af dagen efter resultatet var kendt. Han blev afløst af Theresa May.

Ifølge rapporterne, som de refereres af BBC og avisen The Guardian, begyndte May først at støtte ja-siden, da Cameron var blevet synligt svækket og havde skældt hende kraftigt ud i en telefonsamtale.

- Midt i tilintetgørlsen og forræderiet mod ja-kampagnen var der en skikkelse som forblev stående meget stille midt i det hele - Theresa May. Hun er nu den sidste, som står oprejst, siger Craig Oliver, som var kommunikationschef for Cameron i fem år.

Han siger, at Cameron måtte leve med en dyb usikkerhed om, hvorvidt May var for eller imod EU.

Han siger, at mange embedsmænd af denne grund kaldte hende for "undervandsbåds-May", fordi hun aldrig kom op til overfladen og støttede premierministeren, men forblev gådefuld og "sfinksagtig" omkring sin holdning til Europa.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.