Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny aftale skal sikre tøbrud mellem Israel og Tyrkiet

Ny aftale med Tyrkiet har enorm positiv betydning for den israelske økonomi, siger Israels premierminister.

Jerusalem. Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, bekræfter over for Reuters, at Tyrkiet og Israel har indgået en aftale, som skal sikre et tøbrud mellem de to lande, og som vil styrke deres økonomier.

Netanyahu siger, at han senere vil præsentere den nye aftale i detaljer, men at den grundlæggende har "enorm positiv betydning" for den israelske økonomi.

- Der er taget et vigtigt skridt frem mod en normalisering af de bilaterale relationer mellem Israel og Tyrkiet, siger den israelske premierminister, som mandag holdt pressekonference i Rom i forbindelse med et møde med USA's udenrigsminister, John Kerry.

Israel søger partnere, som er interesseret i at købe Israels naturgas fra Middelhavet, som inden for få år ventes at medføre en energirevolution i landet.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger, at aftalen er et vigtigt skridt fremad for bedre humanitære forhold for palæstinenserne i Gaza.

Forholdet mellem Tyrkiet og Israel blev iskoldt, efter en israelsk aktion i 2010 kostede ti tyrkiske aktivister livet om bord på et fartøj, der ville sejle nødhjælp til Gazastriben.

USA har lagt pres på begge lande for at lægge striden bag sig, fordi det regionale samarbejde er vigtigt for amerikanerne i kampen mod Islamisk Stat i Syrien og Irak.

Den israelske avis Haaretz skriver, at Tyrkiet har lovet at forhindre, at den palæstinensiske Hamas-bevægelse udfører handlinger mod Israel fra tyrkisk jord.

Tyrkiet har fremsat en række krav for at nærme sig Israel igen. Først og fremmest ville tyrkerne have en undskyldning og en kompensation, noget som Israel i det store hele har levet op til.

Tyrkiets tredje hovedkrav, at Israel ophæver blokaden mod Gazastriben, er mere kompliceret, men på det seneste har der været meldinger om, at parterne er nået frem til et kompromis.

Det indebærer blandt andet, at Israel vil tillade, at et hospital bygges færdigt i Gaza, samt at der kan bygges endnu et kraftværk og et afsaltningsanlæg til fremstilling af drikkevand.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.