Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu mødes chokerede ledere for at redde stumperne af EU

EU hælder koldt vand på briterne: Ingen forhandlinger om exit-vilkår, før de formelt starter stopuret.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og de andre EU-ledere hælder koldt vand på briterne. Der bliver ingen forhandlinger om Storbritanniens exit, før der formelt er indgivet en ansøgning om at forlade EU. Scanpix/John Macdougall
Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og de andre EU-ledere hælder koldt vand på briterne. Der bliver ingen forhandlinger om Storbritanniens exit, før der formelt er indgivet en ansøgning om at forlade EU. Scanpix/John Macdougall

Bruxelles. EU's chokerede stats- og regeringschefer flyver tirsdag ind til topmøde i Bruxelles, hvor de skal forsøge at redde stumperne og finde en vej videre frem, efter at briterne har besluttet at forlade samarbejdet.

Storbritanniens afgående premierminister, David Cameron, vil tirsdag aften orientere topmødet om den kaotiske situation i landet, efter at de britiske vælgere har forkastet EU og udløst et politisk og økonomisk jordskælv i den europæiske stormagt.

Men premierministeren, der tabte 43 års EU-medlemskab på gulvet, vil ikke komme under pres fra de 27 andre lande, der bliver i samarbejdet, for at iværksætte artikel 50 - EU-traktatens exit-paragraf - allerede på topmødet.

- Dette er en suveræn beslutning, og det vil være Storbritannien og kun Storbritannien, der tager den beslutning, sagde Cameron mandag i parlamentet i London.

Men signalet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de andre EU-ledere er, at proceduren i artikel 50, der giver EU og briterne to år til at forhandle sig til rette om vilkår og betingelser for udmeldelsen, skal i gang så hurtigt som muligt.

Ifølge Financial Times senest 1. januar 2017 med den plan, at Storbritannien endegyldigt forlader samarbejdet 1. januar 2019.

De britiske politikere, der har stået i spidsen for EU-modstanden, ønsker uformelle forhandlinger og sonderinger om ikke mindst det fremtidige forhold til EU, inden de trykker på exit-knappen og sætter stopuret i gang.

Men her hælder de 27 andre EU-lande koldt vand på briterne. De afviser således enhver forhandling, før Storbritannien formelt har aktiveret artikel 50-proceduren, lyder det blandt andre fra den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

- Vi er enige om dette. Der vil ikke finde uformelle eller formelle forhandlinger sted om Storbritanniens exit, før der er indgivet en ansøgning om at forlade EU, sagde Merkel mandag efter et tysk-fransk-italiensk møde i Berlin.

Alle venter nu spændt på, hvad en ny britisk premierminister, der ventes at afløse Cameron senest 2. september, vil komme med af ønsker for det fremtidige forhold til EU.

Mens alle famler rundt for at finde ud af, hvad der nu skal ske, er den britiske indflydelse i hele EU-samarbejdet allerede styrtdykket.

Cameron vil desuden tirsdag aften aflyse det britiske EU-formandskab, der ellers var planlagt til andet halvår af 2017, og EU må finde en afløser.

Onsdag holder stats- og regeringscheferne for de 27 lande, der bliver i EU-samarbejdet, deres eget uformelle topmøde uden Storbritannien.

Mens EU-modstandere rundt omkring i hele Europa nu lugter blod og nye folkeafstemninger, vil Løkke og de andre ledere her tage hul på den svære diskussion om EU's fremtid efter Storbritanniens exit.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.