Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu må fugle i Sverige ikke hedde »negerfinke«

Negerfinke og sigøjnerfugl er blandt 4.000 fuglenavne, som nu ændres i Sverige.

Arkiv
Arkiv

Negerfinke og sigøjnerfugl. Det er blot to af de hele 4.000 fuglenavne, som Svensk Ornitologisk Forening har valgt at ændre, fordi de kan opfattes som krænkende.

Det skriver aftonbladet.se.

Det er ikke længe siden, at svensk tv redigerede ordet 'negerkonge' ud af Pippi Langstrømpe, og nu er det Svensk Ornitologisk Forening, der har været igang med censuren.

De har gennem de seneste to år gennemgået knap 12.000 fuglearter og opdateret de navne, som var dårlige, hvis de skulle oversættes direkte fra andre sprog, men også navne, som ifølge nogle kunne være krænkende, er blevet ændret.

Og det har altså resulteret i, at hele 4.000 fuglearter har fået nye navne.

Det gælder blandt andet de svenske fugle, der før fløj rundt med navne som negerfinke og sigøjnerfugl eller på svensk »zigenarfågel«. Også en fugl, der hed »kafferseglaren« på svensk, og som blot er blevet spottet én gang i Sverige, skal i fremtiden kaldes noget nyt.

Årsagen er, at »kaffer« er et nedsættende ord, der især blev brugt om mørklødede mennesker under apartheid, skriver Aftonbladet.

»I Sydafrika er det strafbart at bruge ordet. Det betragtes som en hetz,« forklarer Erling Jirle fra Svensk Ornitologisk Forening til avisen.

»Kafferseglaren« ændrer navn til »vitgumpseglaren«. Sigøjnerfuglen kommer til at hedde »hoatzin«, og de fyrre arter af negerfinken skal vænne sig til at blive kaldt »nigrita« i stedet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.