Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu kan Kinas præsident blive på magten resten af livet

Søndag har Kina vedtaget et forslag, som sikrer, at præsident Xi Jinping kan blive siddende på livstid.

Præsident Xi Jinping afgiver sin stemme under søndagens forfatningsafstemning. Han kan nu sidde på posten resten af livet.
Præsident Xi Jinping afgiver sin stemme under søndagens forfatningsafstemning. Han kan nu sidde på posten resten af livet.

Kinas parlament har søndag stemt et forslag igennem, som fjerner grænsen for, hvor lang tid en præsident kan sidde. Det baner vej for, at præsident Xi Jinping kan blive siddende resten af sit liv.

Forslaget blev stemt igennem som en del af en større pakke med ændringer af landets forfatning. 2958 stemte for, to stemte imod og tre undlod at stemme.

Xi Jinping var den første til at kaste sin stemme i en rød kasse, da forslaget søndag blev stemt igennem. Ændringen ophæver reglen om, at en præsident maksimalt kan sidde to gange fem år.

Forfatningsændringen er den første i 14 år, og det var ventet, at den ville stryge igennem parlamentet, som aldrig har afvist et forslag fra kommunistpartiet.

»Det er et hastende ønske fra det almindelige folk,« siger Ju Xiuqin, der er en af parlamentets medlemmer til AFP.

Præsident Xi Jinping har siddet ved magten siden 2012. Egentlig skulle han derfor give magten videre i 2023, men nu kan den 64-årige præsident altså blive siddende resten af livet.

Hans to forgængere opgav derimod begge deres magt efter to perioder.

Foruden præsident er Xi Jinping også generalsekretær for Kinas kommunistiske parti og formand for landets centrale militære komité.

Siden sin tiltræden som præsident har han taget meget magt til sig og gennemført et større opgør med modstandere i partiet.

Blandt andet for at rydde op i korruption og styrke den interne disciplin i partiet er tusinder af medlemmer blevet dømt og straffet for korruption.

Som præsident har Xi Jinping desuden stået for en strammere linje over for befolkningen.

Censuren er øget, og der er slået hårdt ned på kritiske stemmer.

Udenrigspolitisk står den kinesiske præsident for den mere aggressive linje, der har kendetegnet Kina de seneste år.

Blandt andet med ekspansion i Det Sydkinesiske Hav og en hårdere kurs over for andre asiatiske lande.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.