Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

NSA indsamler telefondata fra millioner i USA trods forbud

Trods et forbud indsamlede efterretningstjenesten sidste år 151 millioner telefonoptegnelser fra amerikanere.

Arkivfoto: NSA's data center i Utah.
Arkivfoto: NSA's data center i Utah.

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA indsamlede sidste år flere end 151 millioner optegnelser fra amerikaneres telefonopkald.

Det viser en årsrapport tirsdag fra Den Nationale Efterretningstjeneste i USA.

Den omfattende indsamling er sket til trods for en lovændring, der forbyder USA's myndigheder at indsamle og gemme metadata om amerikaneres telefonsamtaler i jagten på folk med terrorforbindelser.

Lovændringen trådte i kraft i juni 2015, da daværende præsident Barack Obama godkendte den kontroversielle lov med navnet Freedom Act.

Freedom Act forbyder den hidtidige antiterrorlov Patriot Act, der blev vedtaget i kølvandet på terrorangrebene mod USA 11. september 2001. Antiterrorloven gav stort set efterretningstjenesterne frie hænder til alt.

Ifølge tirsdagens årsrapport blev der i 2016 indsamlet mindst 151 millioner telefonoptegnelser. Det skete, selv om NSA kun havde fået tilladelse til at udspionere 42 terrormistænkte.

Rapporten kommer, kort før Kongressen skal tage beslutning om at forlænge NSA's mulighed for at indsamle information om ikke-amerikanske personer uden for USA.

Denne mulighed er planlagt til at udløbe i slutningen af 2017.

Fredag oplyste NSA, at den vil stoppe indsamlingen af oplysninger om amerikaneres beskeder uden en dommerkendelse. Efterretningstjenesten vil desuden slette størstedelen af de indsamlede beskeder.

Overvågningen skal nu kun være af beskeder, der sendes til og fra udenlandske personer, som NSA overvåger.

Tjenestemænd fra USA's efterretningsmyndigheder siger i kølvandet på tirsdagens rapport, at de 151 millioner er et lille tal sammenlignet med omfanget af indsamlet data før 2013.

Der kom for alvor fokus på USA's overvågning i 2013, da whistlebloweren Edward Snowden afslørede NSA's omfattende overvågningsaktivitet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.