Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Norsk leksikon møder kritik for at sløjfe ordet indianer

Debat om politisk korrekthed koger, efter anerkendt norsk leksikon har besluttet at erstatte ordet indianer.

I Norge har det Store norske leksikon valgt at droppe ordet "indianer" i en række artikler
I Norge har det Store norske leksikon valgt at droppe ordet "indianer" i en række artikler

København. I Norge har det Store norske leksikon valgt at droppe ordet "indianer" i en række artikler. I stedet skriver leksikonet nu "urbefolkning" eller den konkrete folkebetegnelse - eksempelvis inka eller sioux.

Det har fået sindene i kog i det skandinaviske land, skriver Kristeligt Dagblad.

- Alle voksne: Nu må I fortælle jeres børn, at de ikke længere må lege cowboy og indianer, skriver redaktør Tore-John Andreassen i en kommentar i Avisa Nordland.

Men helt så uskyldig er sagen dog ikke ifølge andre debattører.

I et indlæg i den norske avis VG skriver Jakob Semb Aasmundsen eksempelvis, at brugen af ord som indianer og neger er med til at opretholde fordomme.

- Den juridiske diskriminering er måske overstået, men de racistiske strukturer bliver fortsat opretholdt og reproduceret gennem vores kollektive hukommelse, anfører han.

I Norge henviser mange til, at det er krænkende at blive kaldt indianer.

Det er Daniel Abimael Skjerve Wensell, der er norsk-indianer, dog ikke enig i. Han fortæller, at det i skoletiden blev vigtigt for ham at holde fast i betegnelsen.

- Jeg tror, at kampen kæmpes bedre gennem et sprog, folk kan identificere sig med, frem for at alt skal passes ind i det politisk korrekte sprog af frygt for at støde nogen, skriver han i et indlæg på NRK's internetside.

Hos leksikonet har de seneste dage været hektiske. Nyheden om det ændrede sprogbrug havde op til weekenden medført over 10.000 Facebook-kommentarer og andre henvendelser, fortæller chefredaktør Erik Bolstad.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.