Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Norsk fredsprofessor chokerer med jødehad

Johan Galtung har længe været den norske venstrefløjs stjerne. Det er muligvis slut nu, efter han har fremsat stærkt antijødiske bemærkninger.

ARKIVFOTO. Den verdenskendte fredsforsker Johan Galtung.
ARKIVFOTO. Den verdenskendte fredsforsker Johan Galtung.

Professor Johan Galtung har i flere årtier været den norske og europæiske venstrefløjs stjerne. Under Den kolde Krig var han en skarp kritiker af USA og NATO og fortaler for fredsinitiativer. Han er blevet kaldt "faderen til fredsstudier", og hans fredsinstitut i Norge er oprettet med statslige midler.

Hans tid som mediedarling er muligvis nu i fare. Han har i norske og israelske medier sagt, at massemorderen Anders Behring Breivik muligvis handlede efter ordrer fra den israelske efterretningstjeneste Mossad.

Han har givet udtryk for, at der var gode årsager til, at nazisterne ville jøderne til livs, fordi de sad på gode stillinger i det tyske samfund. Og han har sagt, at de amerikanske medier for 98 procents vedkommende bliver kontrolleret af jøder. Han anbefaler ligeledes, at folk skal læse om jødernes verdensmagt i bogen "Zions Vises Protokoller", der detaljeret beskriver jødernes magt.

Sagen er blot, at denne bog for mange år siden blev afsløret som et falsum fabrikeret af den russiske zars hemmelige politi for at skabe jødehad. Ikke desto mindre er bogen meget læst i den arabiske verden som bevis på jødernes magt og konspiratoriske hensigter.

Rabbiner: Signal om løgnagtige påstande

Professor Johan Galtungs bemærkninger har vakt protester i Norge, og den norske rabbiner Shaul Wilhelm siger til Jerusalem Post, at han er meget tilfreds med denne afstandtagen, men at Galtungs påstande er et signal om de løgnagtige påstande, der hersker om jøder, ikke mindst blandt muslimer i Europa.

Galtungs påstande fremkom først i en forelæsning på Oslo Universitet i september sidste år og blev senere gengivet af den norske hjemmeside Humanist.

Derefter har den israelske venstrefløjsavis Haaretz taget fat i sagen, og i en række mails til avisen i denne uge har Johan Galtung bekræftet sine synspunkter. Han gentager således, at "jøderne kontrollerer de amerikanske medier og tager specielt hensyn til Israel."

Om anklagen mod Mossad for at stå bag Breivik skriver Galtung i en mail til Haaretz, at Breivik havde forbindelser til Frimurer-organisationer, som - ifølge Galtung - er af jødisk oprindelse. Det på trods af at al historisk forskning har påvist, at jøder ofte var udelukket fra Frimurer-organisationer.

I forbindelse med folkemordet på jøderne i Europa under nazismen og dødslejren Auschwitz skriver Galtung til Haaretz:

"Auschwitz var forfærdelig, men det var ikke uproblematisk, at jøderne havde nøglepositioner i et samfund, der blev ydmyget ved nederlaget efter Første Verdenskrig."

Tilsyneladende mener Galtung, at jøderne delvist selv var skyld i nazisternes efterstræbelser.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.