Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Norsk bedstefar frikendt for overgreb i søvne på barnebarn

En mand fra Trondheim skal ikke dømmes for at have befølt 14-årigt barnebarn, fordi han sov, lyder kendelse.

Den norske anklagemyndighed har endnu ikke taget stilling til, at sagen skal ankes. Genrefoto. Free/Www.colourbox.com
Den norske anklagemyndighed har endnu ikke taget stilling til, at sagen skal ankes. Genrefoto. Free/Www.colourbox.com

I Norge er en mand i 50'erne blevet frikendt ved retten i Trondheim, selv om han har begået et seksuelt overgreb på sit eget barnebarn.

Årsagen til frifindelsen er ifølge retten, at han begik overgrebet i søvne, skriver adresseavisen.no.

Sagen går tilbage til 2014, hvor barnebarnet - en 14-årig pige - skulle overnatte hos bedsteforældrene.

Pigen vågnede imidlertid ved, at bedstefaren befølte hende på underlivet.

Bedstefaren har forklaret, at han må have sovet, fordi det første han husker, er, at barnebarnet stod op ved siden af ham.

Derfor har han erklæret sig ikke-skyldig, og det har retten nu givet ham medhold i.

- Han har ingen erindring, om det der skete. Han er lettet over frifindelsen, siger hans forsvarsadvokat Per Wold til adresseavisen.no ifølge NTB.

En ekspert fremlagde i løbet af retssagen forskning, som viser, at det er muligt at begå overgreb i søvne. I retten blev der også ført bevis for, at den tiltalte ofte havde gået og talt i søvne.

Retten mente derfor, at det reelt var sandsynligt, at manden havde sovet, da han befølte sit barnebarn. Dermed var han bevidstløs i den norske straffelovs forstand og blev frikendt.

Anklageren i Trøndelag Politidistrikt har endnu ikke besluttet, om kendelsen skal ankes.

I Danmark var der i 2013 et lignende tilfælde, hvor en 32-årig mand blev frikendt for voldtægtsforsøg mod to 17-årige piger med henvisning til, at han lider af såkaldt sexsomni - en diagnose, hvor man ufrivilligt har sex i søvne.

Sagen blev af politiets senioranklager kaldt "den mest opsigtsvækkende i nyere retshistorie", skrev Information dengang.

/ritzau/NTB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.