Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Norge vil være klimaneutral allerede i 2030

Målet skal opnås ved, at alle udslip i Norge bliver udlignet med reducerede udslip i udlandet.

Oslo. Stortinget i Norge vil fremskynde målet om være klimaneutral fra 2050 til 2030.

Målet skal opnås ved, at alle udslip i Norge bliver udlignet ved hjælp af kvotehandel og samarbejdsprojekter både inden for EU og med andre lande, skriver nyhedsbureauet NTB.

- Klimaneutralitet skal fremskyndes til 2030, såfremt der kommer en global og ambitiøs klimaaftale på plads, hvor andre industrilande påtager sig store forpligtelser, hedder det i det norske klimaforlig.

I en indstilling fra energi- og miljøudvalget i Stortinget stiller samtlige partier sig bag et forslag om at bede regeringen "sørge for klimareduktioner tilsvarende norske udslip fra og med 1. januar 2030".

Sagen skal ifølge planen op til behandling i plenum i Stortinget 14. juni.

Flere end 170 lande skrev i april under på klimaaftalen fra Paris, som åbner for et samarbejde om klimakvoter, men reglerne er endnu ikke fastsat endeligt.

Klimaaftalen kom på plads i december efter hårde forhandlinger i den franske hovedstad ved klimatopmødet COP21. Den har som mål at holde den globale opvarmning under to grader og helst 1,5 grader.

Udvalget i Stortinget har også stillet sig bag en ratificering af Parisavtalen.

2016 bevæger sig i retning af en ny varmerekord. Grafer, som viser temperaturerne over tid, steg støt fra 1970'erne frem mod år 2000, hvor stigningen eksploderede.

Fra sidste år peger pilene lige op i luften, og begyndelsen af 2016 er langt over alle tidligere målinger.

Forklaringen på den globale hedebølge er ifølge forskerne en kombination af menneskeskabt global opvarmning og det naturlige vejrfænomen El Niño. En meget kraftig El Niño har i det seneste år hævet de i forvejen høje temperaturer.

Dertil kommer, at vindretninger og lavtryk i Nordatlanten og Stillehavet har bidraget til at øge den globale gennemsnitstemperatur.

/ritzau/NTB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.