Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Norge skrotter vildt mindesmærke ved Utøya efter protester

Man vil opføre et lavmælt og værdigt monument ved Utøykaia, siger Norges moderniseringsminister.

- Utøyakaia var et af de centrale steder den tragiske dag for snart seks år siden. Mange har stærke minder fra kajen. Det var herfra terroristen tog færgen til Utøya, og hertil kom de unge, som slap væk, siger Norges moderniseringsminister, Jan Tore Sanner, om mindesmærke for Utøya-ofre. Reuters/Ntb Scanpix
- Utøyakaia var et af de centrale steder den tragiske dag for snart seks år siden. Mange har stærke minder fra kajen. Det var herfra terroristen tog færgen til Utøya, og hertil kom de unge, som slap væk, siger Norges moderniseringsminister, Jan Tore Sanner, om mindesmærke for Utøya-ofre. Reuters/Ntb Scanpix

Den norske regering vil opføre et mindesmærke, hvor pårørende og andre berørte kan sørge over de 69 ofre for Anders Behring Breiviks massakre på Utøya i 2011 - uden at det stjæler fokus fra sorgen og dialogen.

Der bliver tale om et lavmælt og værdigt mindesmærke, siger moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Den beslutning er truffet, efter at den svenske kunstner Jonas Dahlbergs forslag om at gennemskære landtangen Sørbråten, der ligger en kilometer nordøst for Utøya, har udløst massive protester.

Dahlberg ville skære et flere meter bredt bælte af Sørbråten væk. Det har vakt så store følelser, at naboer har truet med at lægge sag an mod staten.

- Det har været en vældig omfattende og tilspidset diskussion om mindesmærket på Sørbråten, hvor diskussionen er gået mere på selve kunstværket end på mindesmærket, siger Sanner.

Det ønsker regeringen ikke. Mindesmærket skal være et sted med fokus på ofrene, der 22. juli 2011 deltog på den politiske ungdomsorganisation Arbeidernes Ungdomsfylkings (AUF) sommerlejr.

- Vi ønsker en anden tilgang. Der skal være større vægt på den gode dialog med de berørte og med AUF. Men også naboerne og kommunerne, siger Jan Tore Sanner.

Mindesmærket skal stå på Utøykaia, der hvor færgen går til Utøya.

- Utøykaia var et af de centrale steder den tragiske dag for snart seks år siden. Mange har stærke minder fra kajen. Det var herfra, terroristen tog færgen til Utøya, og hertil kom de unge, som slap væk.

Det er ikke besluttet, hvem der skal tegne mindesmærket. Regeringen har ingen plan om at udskrive en ny konkurrence. Derfor står det ikke klart, om man vil bede Jonas Dahlberg tegne et andet og mere lavmælt monument.

- Dialogen med Dahlberg har været rigtig god hele vejen. Han har et godt kendskab til udformningen af mindesmærker, og hvis han ønsker at være med i en videre proces og dialog, er vi selvsagt åbne for det, siger Sanner.

AUF og Den nasjonale støttegruppe etter 22. juli kalder beslutningen om et nyt mindesmærke klog.

/ritzau/NTB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.