Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Norge forbyder al flyvning med helikopter efter gearbøvl

Norges luftfartstilsyn har besluttet, at helikoptermodellen Super Puma ikke må bruges i redningsaktioner.

Luftfartstilsynet i Norge er ude med en hurtig beslutning, efter at statens havarikommission sent onsdag fremlagde en foreløbig rapport om et helikopterstyrt i april.

Tilsynet forbyder flyvning med modellen Super Puma. Det gælder også redningsoperationer, som hidtil har været en undtagelse.

I en foreløbig rapport om ulykken ved Turøy i april, da 13 mennesker omkom, melder kommissionen, at der er fundet træthedsbrud i gearkassen.

Kort efter styrtet blev modellen taget ud af drift til passagertransport i Norge og i Storbritannien. Også forgængeren - AS332L2 - blev parkeret på jorden.

Luftfartstilsynet siger, at undersøgelsen endnu ikke er afsluttet.

CHC, et norsk helikopterselskab, som ejede den forulykkede helikopter på Turøy, har også besluttet at suspendere alle flyvninger med modellen EC225.

Hos olieselskabet Statoil, som blandt andet benytter helikopteren til transport af ansatte til oliefelter, vil man også indstille driften af Super Puma-helikopteren.

Statens havarikommission har kontaktet de europæiske myndigheder for luftfartssikkerhed (EASA) med en opfordring til kontrol af alle helikoptere af typen Airbus H225, som er en anden betegnelse for den samme model.

- De skal vurdere, om helikopterens gearboks fortsat er luftdygtig, siger Kåre Halvorsen, en afdelingsdirektør i havarikommissionen, til Bergens Tidende.

Et brud i gearkassen var også årsag til en Super Puma-ulykke i den britiske del af Nordsøen i 2009. Det har den britiske havarikommission slået fast i en rapport. Dengang omkom 16 personer.

/ritzau/NTB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.