Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nordkoreas udenrigsminister er på vej til Sverige

Nordkoreas udenrigsminister vil møde Wallström. 1000 Volvo-biler, som Nordkorea ikke betalte, skiller stadig.

Nordkoreas udenrigsminister, Ri Su-yong. Reuters/Denis Balibouse / Reuters/arkiv
Nordkoreas udenrigsminister, Ri Su-yong. Reuters/Denis Balibouse / Reuters/arkiv

Nordkoreas udenrigsminister, Ri Su-yong, der sjældent forlader sit hjemland, kommer til Sverige for at mødes med sin svenske kollega, Margot Wallström.

Det skriver avisen Dagens Nyheter.

Ri ventes til Sverige i løbet af kort tid, hedder det.

Sverige har spillet en vigtig diplomatisk rolle i forhold til Nordkorea og har blandt andet bistået USA i forhandlinger om frigivelse af amerikanere, der har været fængslet i landet. Sverige er et af få vestlige lande, der har en ambassade i Nordkorea.

Besøget i Sverige skal ske, netop som Nordkorea er i gang med en diplomatisk offensiv over for Sydkorea og USA.

Torsdag kunne Sydkorea oplyse, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har inviteret den amerikanske præsident, Donald Trump, til et møde senest i maj for at drøfte en løsning på den koreanske konflikt.

Trump sagde efter kort betænkningstid ja til at møde Kim.

Den nordkoreanske leder siger ifølge sydkoreanske diplomater, at han er klar til at diskutere afvikling af atomvåben. Men det fremgår ikke, hvad han kræver af USA til gengæld.

En kuriøs sag har skilt Sverige og Nordkorea i mange år.

I 1974 solgte Sverige industriudstyr og 1000 biler af typen Volvo 144 til Nordkorea. Det var i den forbindelse, at Sverige åbnede en ambassade i hovedstaden, Pyongyang.

Det var meningen, at Sverige til gengæld skulle betales med råstoffer udvundet i nordkoreanske miner.

Men snart stod det klart, at Nordkorea ikke ville eller ikke evnede at betale for de 1000 Volvo-biler, selv om de mange år efter blev ved med at køre rundt i Pyongyang.

Ambassaden i den nordkoreanske hovedstad har ifølge nyhedsmagasinet Newsweek skrevet hjem til udenrigsministeriet i Stockholm, at de svenske biler stadig bruges som taxier i Pyongyang.

Sveriges tilgodehavende i Nordkorea løber op i 330 millioner dollar (knap to milliarder kroner) i dagens penge ifølge Newsweek.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.