Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nordkoreansk valg kan give fingerpeg om magtspil

Nordkoreanerne skal til stemmeurnerne til foråret, og selv om de kun kan vælge én kandidat i hvert distrikt, følger internationale iagttagere valget i diktaturet med spænding.

NORDKOREA: Nordkorea afholder parlamentsvalg til marts, men som vanligt forventes der ikke at være mange navne på stemmesedlen, som de undertrykte nordkoreanere kan sætte deres kryds ud for.

Ved de tidligere valg har hver af landets 687 distrikter opstillet en enkelt kandidat, hvilket medvirker til at understrege, at det politiske system i Nordkorea først og fremmest er et skindemokrati. Men selvom der ikke er den store spænding om valgets konkrete udfald, bliver det alligevel fulgt tæt i Vesten og Asien, skriver AFP.

Parlamentsvalget, som skal finde sted 9. marts, kan nemlig ende som en ren magtdemonstration fra præsident Kim Jong-uns side.

Det er første gang, at Nordkorea skal til valg med ham i spidsen, og derfor vil kandidatlisterne blive nærstuderet for at finde indikationer på, om han forsøger at stramme sit greb om magten.

Kim Jong-un har allerede gennemført store ændringer i den politiske elite i Nordkorea, senest da han beordrede sin magtfulde onkel og politiske mentor Jang Song-Thaek henrettet på baggrund af beskyldninger om forræderi og korruption.

Onklen var medlem af parlamentet, og martsvalget vil vise, om der er andre højtstående politikere, som er blevet fjernet fra kandidatlisterne.

»Det bliver også interessant at se, hvem de nye ansigter er, eftersom nogle af dem kan være udset til at skulle spille en nøglerolle under Kim Jong-un,« siger professor Kim Yeon-Chul fra Inje University i Sydkorea.

Cheong Seong-Chang fra den sydkoreanske tænketank Sejong Institute mener, at valget kan »indlede et generationsskifte« omkring Kim Jong-un, som overtog magten i Nordkorea fra sin far, Kim Jong-il, i 2011.

Kim Jong-un, som onsdag fejrer sin fødselsdag, og som ifølge AFP menes at fylde 30 eller 31 år, er tidligere blevet karakteriseret som en yderst magtfuld leder, men henrettelsen af Jang Song-Thaek, har sat spørgsmålstegn ved, om der er et magtoprør, som ulmer i det lukkede land

Det har fået den amerikanske regering til at advare om, at regimet i Nordkorea vil forsøge at skabe sammenhold i landet ved at angribe ærkefjenden mod Syd. USA, der allerede har 28.500 soldater udstationeret i Sydkorea, vil derfor sende 800 ekstra mand til landet i februar.

»Vi vil fortsætte med at modernisere vores kapaciteter, så vi er parate til at imødegå enhver trussel,« siger den amerikanske udenrigsminister John Kerry.

Hvorvidt Kim Jong-un selv vil være at finde på stemmesedlen 9. marts, er endnu uvist. Men vælger han at følge sit fars eksempel, vil nordkoreanerne i det distrikt, hvor han eventuelt vil opstille kunne sætte kryds ved hans navn - og kun ud for det.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.