Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nordkoreansk diplomat antyder atomvåbenstop

Se TV-interviewet, hvor Nordkorea åbner en sprække for forhandlinger.

Skærmbillede fra TV-stationen WION.
Skærmbillede fra TV-stationen WION.

Nordkoreas ambassadør i Indien har i et interview på indisk TV sagt, at hans land kunne være villig til at fastfryse udviklingen af atomvåben. Det kræver dog, at USA stopper al militær aktivitet omkring Nordkorea.

»Under visse omstændigheder kunne vi godt være villige til at tale om at holde inde med afprøvning af kernevåben og af missiler,« sagde Kye Chun Yong, Nordkoreas ambassadør i Indien, i et usædvanligt åbenhjertigt interview på indisk TV.

Kye uddybede også de omstændigheder, der skulle til for at fastfryse det isolerede nordkoreanske regimes udvikling af et atomvåbenprogram.

»For eksempel, hvis nu den amerikanske side fuldstændigt ophørte med sine store militære øvelser, midlertidigt eller permanent, ville vi også gennemføre et tilsvarende midlertidigt stop. Lad os tale om en fredelig løsning på det koreanske spørgsmål,« sagde ambassadøren på engelsk til nyhedsprogrammet Gravitas på kanalen WION

Timingen for interviewet er interessant.

Den amerikanske præsident Donald Trump har tidligere på året sagt, at han var villig til at tale med Nordkoreas leder  Kim Jong-un, mand til mand, hvis omstændighederne var de rette.

Efter dødsfaldet af den amerikanske studerende, Otto Warmbier, der blev sendt hjem til USA med en dyb hjerneskade efter et langvarigt fængselsophold i Nordkorea, er de rette omstændigheder dog rykket længere ud i horisonten.

Talsmand for Trump-regeringen Sean Spicer sagde om mulighederne for forhandlinger med Nordkorea: »Vi rykker tydeligvis længere væk fra, at disse særlige omstændigheder kan indfinde sig. Jeg vil ikke antyde, at vi rykker tættere på.«

USA har søgt at komme i dialog med Nordkorea igennem Kina, og præsident Trump har på samme tid anerkendt denne indsats og erkendt nyttesløsheden i den med et Tweet for to dage siden:

USA har 29.500 udstationerede soldater i Sydkorea og har hjulpet med oprettelsen af landets missilforsvarssystem.

Der var antydning af en opblødning i forholdet til omverdenen i 2012, hvor Nordkorea stoppede sit missiludviklingsprogram mod at få fødevarehjælp fra USA til at afhjælpe en alvorlig hungersnød. Aftalen gik sønder få måneder senere, da Nordkorea affyrede endnu et testmissil, og i år er der sat turbo på missilprogrammet, som nu sigter mod at udvikle interkontinentale raketter, der kan føre atomvåben helt frem til det amerikanske fastland.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.