Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nordkorea opfordrer koreanere til forening i sjælden erklæring

Det nordkoreanske styre taler for forening mellem de stridende lande på den koreanske halvø i ny erklæring.

Den nordkoreanske meddelelse blev udsendt, efter at der var blevet afholdt møde mellem regering og politiske partier. Her ses leder Kim Jong-un. Reuters/Kcna
Den nordkoreanske meddelelse blev udsendt, efter at der var blevet afholdt møde mellem regering og politiske partier. Her ses leder Kim Jong-un. Reuters/Kcna

Pyongyang. I en sjælden erklæring til "alle koreanere herhjemme og i udlandet" opfordrer Nordkorea til forbrødring med Sydkorea.

Meddelelsen er udsendt via det statslige nordkoreanske nyhedsbureau KCNA.

Ifølge erklæringen bør Nordkorea og Sydkorea arbejde på at forbedre "kontakt, rejse og samarbejde" mellem de to nationer. Det skal ske uden hjælp fra andre lande.

Erklæringen indeholder også en trussel over for alle lande, der skulle modarbejde forbrødringen mellem Nordkorea og Sydkorea. De lande vil blive "ødelagt", lyder det.

Den nordkoreanske meddelelse blev udsendt, efter at der var blevet afholdt møde mellem regering og politiske partier.

Den indeholdt også en bøn til alle koreanere. De skal deltage i kampen for at afmontere de militære spændinger mellem landene og skabe et fredfyldt klima på halvøen, lyder det.

Militære spændinger på den koreanske halvø har nemlig været "en grundlæggende forhindring" for et bedre forhold mellem de to lande.

I den forbindelse prikker erklæringen også lidt til Sydkorea. Landet har for nylig gennemført militære øvelser med blandt andre USA. Men "nylige militære øvelser" har ikke tjent et godt formål, står der i erklæringen.

Der har på det seneste været venlige toner mellem de to lande.

Fremskridtet begyndte, da Nordkoreas leder, Kim Jong-un, i sin nytårstale sagde, at han håbede, at vinter-OL i Sydkorea blev en succes. Det var også her, at han åbnede op for sit lands deltagelse ved OL.

Det blev en realitet lørdag. Her kom det frem, at Nordkorea stiller med 22 udøvere til legene. Det sker i fem discipliner i tre sportsgrene.

/ritzau/Reuters.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.