Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nordkorea »nægter at lade sig presse«

Den tredje nordkoreanske atomprøvesprængning er signal til FN og USA om, at landet ikke vil lade sig presse af sanktioner. Amerikanske styrker i området er i forøget beredskab, vurderer ekspert.

En soldat i Nordkorea står vagt ved Yalu-floden. Nordkorea har gennemført landets tredje atomprøvesprængning.
En soldat i Nordkorea står vagt ved Yalu-floden. Nordkorea har gennemført landets tredje atomprøvesprængning.

NORDKOREA: Det nordkoreanske styre bekræfter tirsdag morgen at have foretaget en atomprøvesprængning. Sprængningen vurderes til at have været 6-7 kiloton stor, hvilket svarer til en »halv Hiroshima« med henvisning til den atombombe, amerikanerne kastede over den japanske by af samme navn i 1945.

»Det giver genlyd i regionen, fordi det er den største sprængning hidtil. Samtidig er det en stor provokation mod FN, Sydkorea og USA,« siger souschef på Institut for Strategi under Forsvarsakademiet, Peter Kim Laustsen.

Han vurderer, at sprængningen er et signal fra Nordkoreas regime til omverdenen om, at man »nægter at lade sig presse«.

USA er massivt til stede i området med fly, skibe og omkring 28.500 mand placeret i Sydkorea. En foranstaltning, der skal kunne gribe ind, hvis Nordkorea skulle angribe sin sydlige nabo.

»Tropperne øger deres beredskab. Det er helt naturligt, når der er tale om en provokation, samtidig er der en række yderligere provokationer, Nordkorea kan foretage, som man forsøger at indstille sig på,« siger Peter Kim Laustsen, der forklarer, at sprængningen var forventelig:

»Nordkorea har meldt en sprængning ud gennem sit nyhedsbureau, hvor man også har sagt, at det vil blive en stor sprængning.«

Ifølge Peter Kim Laustsen bliver det interessant at finde ud af, hvor stor selve sprængladningen har været rent fysisk.

»Hvis selve sprængladningen er tilpas lille, kan den kobles på missiler, der kan udgøre en reel trussel i området,« siger han.

TV: Nordkorea bekræfter succesfuld prøvesprængning

 

Sydkorea har netop indkaldt til ekstraordinært møde i FNs sikkerhedsråd, hvor landet for tiden har formandskabet. Senest i januar vedtog FN nye sanktioner mod regimet i Nordkorea. FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, fordømmer prøvesprængningen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.