Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nordkorea kan være tættere på atommissiler

De forhold, der er kommet frem om prøvesprængningen, vidner om, at Nordkorea kan være tæt på at kunne knytte sprænghoveder til missiler, der kan affyres mod andre nationer, vurderer en ekspert i atomkraftteknik.

En nordkoreansk soldat står ved Yalu-floden.
En nordkoreansk soldat står ved Yalu-floden.

NORDKOREA: Den underjordiske sprængning, som Nordkorea foretog natten til tirsdag dansk tid, kan være et varsel om, at Nordkorea rent fysisk kan tilkoble deres bomber til atommissiler. Det vurderer Poul Ølgaard, konsulent ved Nutech Risø, og professor emeritus ved DTU i reaktorfysik og atomkraftteknik.

»En underjordisk sprængning er ikke farlig. Men det borehul, der skal laves i den forbindelse, er så småt, at jeg vil formode, at Nordkorea kan koble sprænghovedet til missiler,« siger han.

Flere militæreksperter peger netop på, at det interessante i forhold til prøvesprængningen er, om den kan knyttes til eventuelle missiler, der kan affyres mod Nordkoreas fjender.

Ifølge Poul Ølgaard er borehullets størrelse afgørende, fordi det fortæller noget om, hvor stor den bombe, der er blevet bragt til sprængning, rent faktisk er. Jo mindre den er - des større sandsynlighed er der for, at den kan kobles til et missil.

Ifølge Poul Ølgaard foregår selve testsprængningen ved, at der graves et hul i jorden, hvor bomben placeres, derefter dækkes hullet til, hvorefter sprængningen foretages. Nede i jorden er der en række instrumenter, der måler kraften, og om bomben opfører sig som den »skal«. Der kan også foretages målinger uden for »hullet«, men det minimerer udbyttet af testen, forklarer Poul Ølgaard.

Tilbage i tiden har atommagter testet atomvåben ved overjordiske sprængninger, primært fordi metoden var billigere. Ifølge Poul Ølgaard gav metoden så store omkostninger med sig i form af skader på miljø og mennesker, at metoden er blevet udfaset.

De underjordiske sprængninger giver rystelser, der svarer til et jordskælv. I Nordkoreas tilfælde svarede det til mellem 4,9 og 5,1 på Richterskalaen. Ud over at de store rystelser kan skade eksempelvis rørledninger, er der ingen fare forbundet med manøvren.

»Forudsætter vi, at der bliver taget de nødvendige foranstaltninger, er der ingen risiko, men det kan være svært at vide præcist,« siger han.

Han forklarer samtidigt, at eksplosionens størrelse på 6-7 kiloton knap svarer til en »halv Hiroshima«. En reference til den atombombe, der blev smidt over den japanske by af samme navn i 1945.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.