Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nordkorea advarer USA: »Vi vil reagere med et nukleart forebyggende angreb på vores egen måde og med egne metoder«

De nordkoreanske missiltest vil fortsætte, lyder det fra landets viceudenrigsminister. USA er ved at gøre Den Koreanske Halvø til verdens største konfliktzone, advarer styret.

Nordkoreas leder Kim Jong-un klapper under den store millitærparade afholdt på »Solens dag«, for at fejre 105-års fødselsdagen for landets grundlægger Kim Il-sung. Unden paraden fremviste Nordkorea en ny form for langdistance-missil - en handling, der er af USA blev betragtet som en provokation. Spændingerne mellem USA og Nordkorea når i disse dage et højdepunkt.
Nordkoreas leder Kim Jong-un klapper under den store millitærparade afholdt på »Solens dag«, for at fejre 105-års fødselsdagen for landets grundlægger Kim Il-sung. Unden paraden fremviste Nordkorea en ny form for langdistance-missil - en handling, der er af USA blev betragtet som en provokation. Spændingerne mellem USA og Nordkorea når i disse dage et højdepunkt.

International fordømmelse og et amerikansk hangarskib med retning mod Nordkorea lader ikke til at påvirke den politiske ledelse i det isolerede land. Flere af styrets topdiplomater har inden for det seneste døgn givet interview til internationale medier. Budskabet til Washington og USAs allierede i regionen er, at man ikke lader sig presse og er villig til at tage en militær konfrontation.

»Vi vil foretage flere missiltest på ugentlig, månedlig og årlig basis,« udtaler den nordkoreanske viceudenrigsminister, Han Song-ryol, til britiske BBC. Han advarer USA mod at gribe til militære midler. Sker det alligevel, vil det betyde krig, fortæller viceministeren, der også truer med et forebyggende angreb med atomvåben.

»Hvis USA planlægger et militært angreb mod os, vil vi reagere med et nukleart forebyggende angreb på vores egen måde og med egne metoder,« siger han.

Også en af Nordkoreas topdiplomater i FN langer ud efter ærkefjenden USA. På en pressekonference beskylder den nordkoreanske viceambassadør ved FN, Kim In-ryong, USA for at gøre Den Koreanske Halvø til verdens største konfliktzone. At USA har sendt et hangarskib og adskillige følgeskibe mod Nordkorea viser endnu en gang, at Nordkoreas militære oprustning er på sin plads, udtaler han.

De nordkoreanske meldinger kommer samtidig med, at USAs vicepræsident, Mike Pence, er på rundrejse i Asien, hvor han mandag besøgte Sydkorea. Her sagde han blandt andet, at amerikanernes strategiske tålmodighed over for Nordkorea er forbi. Under et besøg ved grænseområdet mellem Sydkorea og Nordkorea understregede han, at »alle muligheder er på bordet«, når det kommer til at stoppe Nordkoreas aggressioner.

Tirsdag dag er Mike Pence i Japan, hvor han tidligere på dagen mødtes med premierminister Shinzo Abe.

»Vi er bevidste om denne udfordrende tid, hvor befolkningen i Japan lever med stigende provokationer fra den anden side af Det Japanske Hav. Vi er med jer 100 procent,« udtalte han umiddelbart inden et frokostmøde med den japanske premierminister.

Shinzo Abe gav ved samme lejlighed udtryk for, at han støtter den amerikanske vurdering af, at nye metoder må i brug for at mindske den nordkoreanske trussel.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.