Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nordisk pres på Thorning for et »ja« til Palæstina i FN

Flere af regeringens nordiske søsterpartier opfordrer nu statsminister Helle Thorning-Schmidt og co. til at stemme for en opgradering af Palæstina i FN torsdag.

Mens regeringen fortsat ikke vil svare på, om Danmark stemmer ja, når verdenssamfundet afgør, om Palæstinas status i FN skal opgraderes - selv om TV 2 News tirsdag erfarede, at det gør vi - så presser flere af regeringens nordiske søsterpartier i Sverige og Norge nu på for, at den danske regering skal bakke palæstinensernes ønske op.

Den norske regering har for længst besluttet at stemme ja til forslaget – med mindre afstemningsteksten mod forventning også indeholder et angreb på Israels suverænitet. Og udenrigsordføreren for det norske statsministerparti, Arbeiderpartiet, håber, at Danmark vil følge trop.

»Vi har sagt, at vi er parat til at anerkende Palæstina, og vi ønsker en tostatsløsning. Palæstinenserne på Vestbredden har de seneste år opbygget institutioner, så de er klar til at blive en selvstændig stat. Det er vigtigt, at de får anerkendelse for det arbejde, som de har gjort,« siger udenrigsordfører Svein Roald Hansen til Berlingske og fortsætter:

»Det ville være en fordel, hvis de nordiske lande kunne stå sammen om det.«

I Sverige har statsminister Fredrik Reinfeldt endnu ikke tilkendegivet, hvad Sverige stemmer torsdag, men det liberale regeringsparti, Folkpartiet, og centrum-venstre-oppositionen anbefaler alle et ja. I et interview med Berlingske tilkendegiver gruppeformanden for SFs svenske søsterparti, Vänsterpartiet, at han vil være decideret »skuffet«, hvis udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og den danske regering ender med at stemme blankt, som det var tilfældet, da Palæstina ønskede fuldt medlemskab af FNs organisation for uddannelse og kultur, UNESCO.

»Jeg håber helt klart, at Danmark vil stemme ja til at opgradere Palæstinas status. Jeg vil blive både overrasket og skuffet, hvis ikke Danmark stemmer ja på torsdag,« siger Vänsterpartiets gruppeformand og udenrigsordfører, Hans Linde.

»Det handler om troværdighed«

Palæstinas status er i dag til debat i den svenske rigsdag, hvor Socialdemokraterna, Miljøpartiet og Vänsterpartiet vil forsøge at finde flertal til både at opgradere Palæstinas status i FN, og til at Sverige helt skal anerkende Palæstina som selvstændig stat.

»Det handler om troværdighed. Hvis man mener det alvorligt med en tostatsløsning i Mellemøsten, så har jeg svært ved at se, at man med troværdigheden i behold kan sige nej til at give Palæstina observatørstatus,« siger Hans Linde.

Palæstina-spørgsmålet har de seneste måneder været genstand for et større diplomatisk pokerspil, hvor flere lande, heriblandt Danmark, har lurepasset helt op til afstemningsdagen. Selv om Palæstinas formelle status i FN kan virke symbolsk, vil en opgradering til det mundrette »ikke-medlem observatør« bl.a. give palæstinenserne taleret i FNs Generalforsamling samt adgang til at indbringe sager for Den Internationale Straffedomstol i Haag.

Mens USA og Israel har advaret mod at stemme for opgraderingen, tyder alt på, at mere end to tredjedele af de knap 200 stemmeberettigede lande stemmer for forslaget. I Udenrigsministeriet følger Villy Søvndal nøje med i debatten i de øvrige lande via de danske ambassader. Både Frankrig og Spanien ventes at stemme ja, mens en større gruppe EU-lande formentlig vælger at stemme blankt. Det gælder efter alt at dømme også Tyskland og Storbritannien – to toneangivende lande, som Danmark traditionelt forsøger at følge i udenrigspolitikken.

Pind: Giv de moderate et skulderklap

Herhjemme opfordrer regeringens normale alliancepartnere i EU-politikken, Venstre og de Konservative, regeringen til at trykke på den grønne ja-knap i morgen.

»Den moderate del af den palæstinensiske bevægelse trænger til det skulderklap, som det vil være, at vi understøtter den retning, som de har peget på. Samtidig vil vi sende et klart signal til Hamas om, at deres linje ikke skal vinde. Det gør, at vi og de Konservative er blevet enige om at sige, at vores anbefaling til regeringen – forudsat at Danmark ikke står isoleret – er, at man stemmer for,« siger Venstres udenrigsordfører, Søren Pind.

Ifølge Berlingskes oplysninger er særligt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fortaler for en afventende strategi. Både SF og de Radikale presser på og ser som udgangspunkt afstemningen som et skridt i den rigtige retning. I begge partier opfattes Thorning som tøvende, og flere undrer sig over, at Statsministeriet stiller så store krav til opbakningen i EU-kredsen.

På regeringens seminar i Nyborg, der sluttede i går, blev temaet ifølge Berlingskes oplysninger diskuteret af ministrene på tomandshånd, og også blandt Thornings egne ministre er der fortalere for et klart dansk ja. Men Thorning står fast på den afventende position.

»Det giver ikke mening at give et klart svar, når man ikke har teksten. Så vi er nødt til at se den endelige tekst. Det andet er, at den danske politik i forhold til Palæstina traditionelt har fulgt et spor, der handler om, at vi gerne vil stå så tæt sammen som overhovedet muligt i Europa,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Villy Søvndal, og SF-formand Annette Vilhelmsen, som under SF-formandsvalget talte varmt for en anerkendelse af Palæstina, holder kortene tæt til kroppen.

»Der bliver arbejdet lige ind til torsdag, og udenrigsministeren arbejder på at få flest mulige af EU-landene til at gå med,« siger Annette Vilhelmsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.