Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nobelpris-modtager er død som 103-årig

Den italienske neurolog og senator Rita Levi Montalcini er død i en alder af 103. Nu modtog Nobelprisen i medicin i 1986.

Rita Levi Montalcini døde i sit hjem.
Rita Levi Montalcini døde i sit hjem.

En af Italiens mest berømte og anerkendte forskere, 103-årige Rita Levi Montalcini, døde søndag i sit hjem i Rom. Hun modtog i 1986 Nobelprisen i medicin sammen med sin amerikanske elev, Stanley Cohen, for opdagelsen af nervevækstfaktoren.

Lægen og neurologen Rita Levi Montalcini var den første Nobelpris-modtager, der nåede at blive 100 år gammel. Hendes forskning har øget forståelsen for blandt andet hjerte-kar-sygdomme, Alzheimers sygdom, demens og autisme. Hendes opdagelse af nervevækstfaktoren, der regulerer overlevelse og udbredelse af sensoriske og sympatiske nerver, fandt sted i 1940erne, hvor hun forskede på universitetet i St. Louis.

Den jødiske Levi Montalcini måtte under Anden Verdenskrig gå under jorden og arbejdede i en periode som doktor i en flygtningelejr. Efter krigen flyttede hun til USA, hvor hun gjorde sine opdagelser inden for nervesystemet.

I hjemlandet Italien, hvor hun forskede i neuro- og cellebiologi, blev hun som 92-årig udnævnt til senator på livstid. Trods sin høje alder deltog hun aktivt i senatets debatter og fungerede som sådan som en rollemodel for mange italienere, ikke mindst som kvinde i et mandsdomineret samfund.

To dage før hun fyldte 103 i april, skrev Rita Levi Montalcini ifølge Reuters på sin Facebook-side om vigtigheden i aldrig at affinde sig med middelmådighed og passiv resignation i livet.

- Jeg har mistet lidt af hørelsen og en masse af synet. På konferencer kan jeg ikke se projektionerne og jeg har det ikke godt. Men jeg tænker mere i dag, end jeg gjorde, da jeg var 20. Kroppen gør, hvad den ønsker. Jeg er ikke kroppen, jeg er sindet, sagde hun.

I en officiel udtalelse søndag siger premierminister Mario Monti ifølge Reuters, at Levi Montalcinis Nobelpris var en stor ære for Italien. Han roser også hendes bestræbelser på at få unge mennesker, især kvinder, til at spille en rolle i videnskabelig forskning.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.