Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nimr al-Nimr gjorde sig uvenner med kongen

Sammen med 46 andre blev den muslimske lærde Nimr al-Nimr lørdag henrettet i Saudi-Arabien.

Prominent Shi'ite cleric Nimr al-Nimr is seen in this undated handout photo courtesy of Saudi Press Agency.
Prominent Shi'ite cleric Nimr al-Nimr is seen in this undated handout photo courtesy of Saudi Press Agency.

Riyadh: Blandt det shiamuslimske mindretal i Saudi-Arabien var sheik Nimr al-Nimr et kendt navn og ansigt.

Derfor kommer det ikke som den store overraskelse, at den saudiarabiske henrettelse af ham og 46 andre har skabt uro i regionen.

Da Nimr blev anholdt i juli 2012, blev han ifølge BBC skudt fire gange i benet efter en biljagt. Og i forbindelse med anholdelsen var der i dagevis demonstrationer, hvor tre personer endte med at miste livet.

De massive protester fortæller noget om, hvor stor en stjerne Nimr havde blandt mange af shiamuslimerne i Saudi-Arabien, skriver Reuters.

Den gråskæggede islamiske lærde havde inden anholdelsen været en højlydt kritiker af kongedømmet i det olierige land. Han havde opfordret til demonstrationer mod styret allerede inden det såkaldte arabiske forår i regionen i 2011.

Mange shiamuslimer i Saudi-Arabien føler sig diskrimineret af sunnimuslimerne, der sidder på magten i landet, hvor man følger en særlig gren af sunnisme, der anser shiitter for at være kættere.

Størstedelen af shiamuslimske gejstlige i Saudi-Arabien nåede i 1993 frem til en aftale med kongefamilien Al Saud efter årevis i eksil. Men den efterfølgende begrænsede fremgang fik nogle af shiitterne til at gå mere radikalt til værks ifølge Reuters.

Nimr endte med at blive den mest prominente stemme blandt dem. Han opfordrede til at danne en "front for retfærdighed" med det formål at beskytte shiamuslimer.

Forinden havde Nimr studeret i adskillige år i Irans hovedstad, Teheran, samt i Syrien, og han vendte tilbage til hjemlandet Saudi-Arabien i 1994 ifølge BBC.

Gennem årene har hans støtter - blandt dem mange unge - betonet, at Nimr har undgået at opfordre til fysisk vold.

Til BBC sagde han i 2011, at han gik ind for "ordets brøl mod myndighederne frem for brug af våben".

Men da Nimr blev dømt i slutningen af 2014, var den 56-årige ifølge retten en person, der havde tilskyndet til skyderier og bombeangreb mod myndighederne på vegne af Saudi-Arabiens ærkerival, det shiamuslimske Iran.

Retssagen mod Nimr var lukket for udenlandske journalister. Både han og styret i Iran har altid nægtet, at de samarbejdede.

Foruden anholdelsen i 2012 var Nimr også kortvarigt tilbageholdt af myndighederne i 2004 og 2006 ifølge flere medier.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.