Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ngo'er savner saft og kraft i skattelyforslag

EU's forslag om skattetal gælder kun EU og få andre lande. Det stopper ikke skatteunddragelse, mener ngo?er.

Der er ikke kød nok på EU-Kommissionens forslag til for alvor at komme skatteunddragelse til livs.

Det mener to ngo'er, som især ærgrer sig over, at der i planerne ikke gøres nok for at hjælpe udviklingslande med at bremse multinationale selskabers brug af skattely.

Ifølge forslaget skal alle store virksomheder afsløre overskud og skatteniveau i hvert EU-land samt en række skattely, men det er for snævert, mener ngo'erne.

- EU-Kommissionens forslag skyder langt forbi formålet med at indføre land-for-land-rapportering, når de foreslår, at det kun skal gælde for EU-lande og enkelte skattelylande, siger Frans Mikael Jansen, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

- De bruger alle de rigtige ord om åbenhed og transparens, men resultatet er, at offentligheden, medier og journalister stadig ikke vil kunne få reel indsigt i, hvordan de multinationale virksomheder bærer sig ad med at undgå at betale skat, siger Frans Mikael Jansen.

Forslaget er styrket i forhold til de planer, der sidste uge blev lækket og udløste et stærkt kritisk brev fra 46 ngo'er til Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen.

Men det er stadig ikke tilfredsstillende i forhold til at få skabt total gennemsigtighed og forhindre brugen af skattely, der vurderes at koste statskasser verden over mange hundrede milliarder af kroner årligt, mener udviklingsorganisationen Ibis.

- Direktivet giver ikke mange redskaber til udviklingslandene til at bremse skatteundvigelse, fordi de ikke får fuld indsigt i de selskaber, der opererer i deres lande, ofte uden at betale meget i skat, siger Lars Koch, international chef i Ibis.

Ibis protesterer også over, at forslaget kun gælder de 28 EU-lande og enkelte - endnu udefinerede - lande, som EU regner som skattely, og ikke alle lande, som det i forvejen er krævet af europæiske banker.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.