Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ngo: Sikre zoner i Syrien har været dødsfælder for civile

Løfter om sikre zoner for civilbefolkningen i Syrien har vist sig at være løgn, skriver Red Barnet i rapport.

Den østlige del af Ghouta-området skulle have været en af fire zoner, hvor der kampene blev trappet ned. I dag kæmper krigere fra oprørsgrupper som dem på billedet mod regeringstro styrker om kontrollen med området. Scanpix/Amer Almohibany
Den østlige del af Ghouta-området skulle have været en af fire zoner, hvor der kampene blev trappet ned. I dag kæmper krigere fra oprørsgrupper som dem på billedet mod regeringstro styrker om kontrollen med området. Scanpix/Amer Almohibany

København. Sidste sommer blev fire såkaldte deeskaleringszoner udpeget i Syrien. Her blev civile stillet i udsigt, at de kunne søge sikkerhed. Men virkeligheden de sidste seks måneder har været stik modsat.

Det skriver Red Barnet i en rapport, der offentliggøres tirsdag.

Ifølge rapporten er antallet af civile ofre steget 45 procent, siden zonerne blev udpeget. Samtidig er hospitaler og ambulancer blevet mål for bomber og raketter, og nødhjælp forhindres systematisk i at komme frem.

Zonerne blev aftalt mellem Tyrkiet, der støtter forskellige oprørsgrupper, samt Rusland og Iran, der støtter regimet.

- De sidste seks måneder bekræfter blot den udvikling, vi har set i Syrien de senere år. Krigens love er blevet erstattet af junglens lov, siger generalsekretær i Red Barnet Jonas Lindholm.

- Store dele af Syrien er reelt konventionsfrie zoner, hvor internationale aftaler, våbenhviler og lovning om deeskaleringszoner ikke bliver overholdt.

I de syv år, den syriske borgerkrig har varet, er der født flere end tre millioner børn, skriver Red Barnet.

- Jeg ved ikke, hvad man skal bygge med en generation, der er så fysisk og psykisk ødelagt. Dertil kommer, at hele den infrastruktur, som skal give børn tryghed og tro på overlevelse, er pulveriseret, siger Jonas Lindholm.

Red Barnets rapport bygger på vidneudsagn fra børn og personale. De beskriver angreb på civile i Syrien fra både regeringer - Syriens og Ruslands - samt fra oprørsgrupper.

Rapporten beskriver også, hvordan interne kampe mellem forskellige militser forhindrer nødhjælpsarbejde til gavn for den civile befolkning.

Den håbløse og tilsyneladende endeløse situation til trods mener Jonas Lindholm stadig, at Red Barnets arbejde i landet giver mening.

- Yemen er på mange måder et lignende sted, hvor børn opholder sig i en dødsboks, hvor de bliver bombet. Hjælpen kan ikke komme ind, og de kan ikke slippe ud og få behandling, siger han.

- Det er vilkår, vi er vant til. Og hvis ikke de børn har os, har de ikke nogen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.