Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

New Zealand vedtager lov mod domme for homoseksualitet

Anslået 1000 personer kan snart søge om at få deres dom for homoseksualitet slettet fra straffeattesten.

New Zealand har godkendt en lov, der skal gøre det muligt at slette en lang række historiske domme mod homoseksuelle i landet. Scanpix/Saeed Khan/arkiv
New Zealand har godkendt en lov, der skal gøre det muligt at slette en lang række historiske domme mod homoseksuelle i landet. Scanpix/Saeed Khan/arkiv

Wellington. Parlamentet i New Zealand har godkendt en lov, der skal gøre det muligt at slette en lang række historiske domme mod homoseksuelle i landet.

Homoseksualitet var ulovligt i New Zealand frem til 1986. Og folk, der blev dømt for deres seksuelle orientering før da, har stadig dommen opført på deres straffeattest.

Politikerne vedtog forslaget enstemmigt tirsdag aften lokal tid.

- Igen vil jeg gerne undskylde over for alle de mænd og medlemmer af regnbuesamfundet, som er blevet ramt af fordomme, stigmatisering og andre negative virkninger som følge af disse domfældelser, siger justitsminister Andrew Little.

- Denne lov sender et klart signal, om at diskrimination mod homoseksuelle ikke længere er acceptabelt, og at vi er forpligtet til at rette op på fortidens fejl, siger han

Justitsministeriet oplyser, at dommene relaterer sig til tre paragraffer, som blev droppet i 1986.

Det drejer sig om lovgivning, der forbyder henholdsvis analsex, uanstændig omgang mellem mænd og at drive et opholdssted for homoseksuelle.

Det anslås, at omkring 1000 personer vil kunne søge om at få deres straffeattest visket ren, når loven træder i kraft.

For at man kan få en ren straffeattest, må ens dom ikke være strafbar i New Zealand i dag.

Det er blandt andet ikke muligt at få fjernet en dom, hvis man har dyrket sex med en, som var mindreårig, eller hvis der er tale om overgreb.

Familier kan også søge om at få visket afdøde familiemedlemmers papirer rene.

Efter at homoseksualitet blev lovligt i New Zealand i 1986, har landet taget yderligere skridt for at gøre op med fortidens lovgivning.

I 1993 indførte landet således lovgivning mod diskrimination af homoseksuelle, og i 2013 blev ægteskab mellem homoseksuelle lovligt.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.