Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

New York lægger op til klimaopgør med olieselskaber

Bystyre vil have erstatninger for milliarder af dollar, der er anvendt til værn mod klimaforandringer.

Bystyret i New York City har lagt sag an mod fem større olieselskaber, som det vil have anklaget for at have bidraget til den globale opvarmning.

Det sker samtidig med, at embedsmænd oplyser, at storbyen vil sælge sine store investeringer i fossile brændstoffer.

New Yorks borgmester, Bill de Blasio, siger, at storbyen i et retsopgør vil forsøge at få erstatninger for milliarder af dollar for de beløb, som er blevet anvendt på at skabe beskyttelse mod klimaforandringer.

- Vi bringer kampen mod klimaforandringer lige direkte ind i selskaberne, som producerer fossile brændstoffer, og som kender til følgerne. Og som med fuldt overlæg vildledte offentligheden for at beskytte deres profit, siger demokraten Bill de Blasio i en erklæring.

Han tilføjer, at klimaforandringerne fortsætter.

- Det er derfor op til olieselskaberne at betale for, at New York bliver mere sikkert og mere modstandsdygtigt.

Bystyret hævder, at olieselskaberne i årtier har været klar over, at fossile brændstoffer forårsager global opvarmning.

Selskaberne, der bliver inddraget i retsopgøret, er BP, Chevron, ConocoPhillips, Exxon Mobil og Royal Dutch Shell.

Curtis Smith, som er talsmand for Shell, siger, at selskabet mener, at "klimaforandringer er en kompleks udfordring for samfundet".

- Den bør tackles af en sund politik fra regeringens side og gennem kulturelle forandringer hos forbrugerne - ikke ved at gå gennem domstolene, siger han.

/ritzau/AP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.