Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

New York er millimeter fra USAs strengeste våbenlov

Som den første amerikanske delstat ændrer New York efter alt at dømme våbenlov som en direkte reaktion på skolemassakren i Newtown, Connecticut. Restriktionerne rammer især psykisk syge.

Indsamlede våben i Van Nuys, hvor politiet købte våben tilbage fra borgerne.
Indsamlede våben i Van Nuys, hvor politiet købte våben tilbage fra borgerne.

New York er tæt på at få den strengeste våbenlov i USA og vil i så fald blive den første delstat, der ændrer lovgivning som en reaktion på skolemassakren i Newtown, Connecticut, for en måned siden, hvor 20 børn og seks voksne blev dræbt.

Delstatens senat, der er domineret af republikanere, godkendte mandag våbenloven med stemmerne 43 mod 18, og tirsdag skal den lovgivende forsamling i New York efter planen endeligt afgøre, om den skal føres ud i livet. Det er dog blot en formalitet, skriver New York Times, da forsamlingen kontrolleres af Demokraterne, der er store fortalere for lovændringen. Ifølge den amerikanske avis er den på højde med den californiske våbenlov, der betragtes som den mest restriktive i USA.

Våbenloven i New York udvider forbuddet mod angrebsvåben, der som noget nyt dækker over semiautomatiske pistoler, samt en lang række rifler med aftagelige magasiner og semiautomatiske haglgeværer.

Newyorkere, der allerede ejer våben som disse, får lov at beholde dem mod en våbenregistrering inden for delstatens grænser.

Våbenloven gør det desuden sværere for at psykisk syge at erhverve sig et skydevåben. Blåstemples lovændringen i den lovgivende forsamling tirsdag, skal sundhedshjælpere fremover meddele lokale myndigheder, hvis de vurderer, at den psykisk syge forventes at gøre skade på sig selv eller andre. Er det tilfældet, konfiskeres våbnet.

Ifølge New York Times vil det ikke få konsekvenser for sundhedspersonale, hvis den pågældende person ved en fejl glemmer at aflægge rapport, så længe han eller hun handler »i god tro«.

New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, der er demokrat, var ikke sen til at reagere på skolemassakren i Newtown.

- Skudvolden er gået amok, og vi har mærket det på egen krop. Vi må stoppe galskaben. Vi har brug for en våbenlovgivning, der er rimelig og afbalanceret, sagde Andrew Cuomo i december.

Efter massakren i Newtown nedsatte USAs præsident, Barack Obama, en gruppe, der skal se på, hvordan lignende tragedier kan undgås i fremtiden.

Vicepræsident Joe Biden, der står i spidsen for gruppen, vil tirsdag præsentere en liste af forslag til skærpelser af våbenloven i USA. En liste, som præsident Barack Obama allerede har erklæret sin fulde støtte til.

USA har tidligere haft et forbud mod angrebsvåben, men det udløb for år tilbage.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.