Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Netanyahu møder EU's ledere for at drøfte Iran-kurs

Irans atomprogram og stigende indflydelse er på dagsordenen, når Netanyahu møder Merkel, Macron og måske May.

Benjamin Netanyahu, Israels premierminister.
Benjamin Netanyahu, Israels premierminister.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, tager i næste uge på visit hos nogle af Europas mest indflydelsesrige ledere for at drøfte spørgsmålet om Iran.

Nærmere betegnet vil Netanyahu tale om at stoppe det, han betegner som Irans atomambitioner og landets stigende indflydelse i Mellemøsten.

»Jeg vil fremlægge vores holdninger så klart som muligt. Der var mange år, hvor vi stod alene over for disse to trusler. Jeg mener, at situationen har ændret sig til det bedre,« siger Netanyahu i en udtalelse mandag på israelsk tv.

Han tilføjer, at han skal mødes med den tyske kansler, Angela Merkel, den franske præsident, Emmanuel Macron, og muligvis den britiske premierminister, Theresa May.

Hans rundrejse i Europa kommer, efter at USA's præsident, Donald Trump, har trukket USA ud af den aftale om Irans atomprogram, som blev indgået mellem Iran og blandt andre Tyskland, Frankrig og Storbritannien.

Alle tre lande har sagt, at de forbliver i aftalen.

Netanyahu har gentagne gange betegnet atomaftalen med Iran som "en katastrofe".

Aftalen indebærer, at Iran begrænser sit atomprogram, og til gengæld er der blevet lempet på sanktionerne mod landet.

Trump har sagt, at han besluttede at trække USA ud af aftalen, fordi den ikke dækker Irans ballistiske missilprogram, ikke tager stilling til, hvad der sker, når aftalen udløber i 2025 - og så på grund af Irans stigende indflydelse i nabolandene.

Siden Trumps tilbagetrækning har de europæiske lande, der er en del af aftalen med Iran, forsøgt at sikre, at Iran fortsat har gode grunde til at forblive i aftalen.

Iran forsøger at få Europa til at tilbyde en pakke med økonomiske tiltag, der skal afbøde konsekvenserne af, at USA trækker sig fra aftalen og genindfører sanktioner.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.