Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nekrolog: Kongen de kaldte Prince

Prince var kendt under mange navne og spillede på alle tangenterne. I en alder af 57 år er verdensstjernen død.

Arkivfoto: Prince under en koncert i Paris.
Arkivfoto: Prince under en koncert i Paris.

Minneapolis: - Sometimes it snows in april, har Prince sunget for sidste gang. Nu er han død i en alder af 57 år, en aften i april.

Det sidste danskerne fik at se til en af musikhistoriens største kunstnere var til Smukfest for tre år siden. Prince var så populær, at de mange tusinde publikummer i Bøgeskoven havde svært ved at se og høre verdensstjernen.

Efterfølgende fik festivalen massiv kritik for sikkerheden og for at lukke for mange ind. Ifølge arrangørerne havde 53.400 taget plads under træerne, hvor den multifacetterede kunster sluttede af med hittet Purple Rain.

- It's such a shame our friendship had to end, lød det fra scenen en sen aften i august.

Prince var en innovativ og betydningsfuld musiker kendt for at spille på flere instrumenter på sine omkring 40 studiealbum, der kombinerede pop, rock, funk og meget andet.

Hans hit tæller blandt mange andre "Kiss", "1999", "Raspberry Beret" og "Lille Red Corvette".

Karrieren blev indledt i 1970'erne og over de næste tre årtier blev han kendt som en af verdens mest opfindsomme og excentriske forcer inden for popmusik.

Prince, en ellers meget privat person, solgte mere end 100 millioner plader, vandt syv Grammys og blev optaget i Rock and Roll Hall of Fame i 2004.

Han vandt en Oscar for musikken i filmen "Purple Rain", som udkom i 1984 og havde Prince i en af rollerne.

I 1993 ændrede han formelt sit navn til et symbol, hvilket førte til, at han blev omtalt som The Artist formerly known as Prince, eller slet og ret The Artist. Senere ændrede han sit navn tilbage.

Hans familie kaldte ham Skipper, andre The Purple One eller The Prince of Funk. Forældrene kaldte ham Prince Rogers Nelson, da han blev født i 1957 i Minneapolis.

Det siges, at han skrev sin første sang som syvårig og siden blev repertoiret udvidet med sang og flere instrumenter som guitar, keyboards og trommer.

Af både fans og anmeldere blev han betegnet som et multitalent, der knoklede, til resultatet var perfekt.

Musikken var præget af seksuelt ladede tekster og eksplosive optrædener, mens hans privatliv indebar to skilsmisser samt romancer med Madonna, Kim Basinger og Carmen Electra.

Trods en højde på under 1,6 meter vil han blive husket som en af de største i musikhistorien, som The Artist formerly known as Prince.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.