Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Naturbrande hærger Australien

I Australien frygter man, at tirsdag kan blive en af de værste dage med naturbrande siden 2009, hvor 173 mennesker døde på grund af brande forårsaget af ekstreme varmegrader.

En kænguru hopper gennem et udbrændt område efter en brand i Sunbury nord for Melbourne 8. januar.
En kænguru hopper gennem et udbrændt område efter en brand i Sunbury nord for Melbourne 8. januar.

Tirsdag steg temperaturerne til rekordniveau i store dele af Australien, især i delstaten New South Wales, og det har resulteret i flere kraftige naturbrande. Premierminister Julia Gillard har bedt befolkningen om at forberede sig på den måske værste dag, hvad angår naturbrande, skriver Reuters.

- Det er en meget farlig dag. Vi er naturligvis meget bekymrede over disse ekstreme vejrforhold i New South Wales. Ordet »katastrofe« bliver brugt med meget god grund, så det er meget vigtigt, at folk tager deres forholdsregler, siger Gillard til australsk TV.

Hun henviser til, at temperaturerne langs den tætbefolkede sydøstlige kyst allerede tirsdag i morgentimerne var steget med 15 grader. Ved middagstid var temperaturen delstatens hovedby, Sydney, allerede over 40 grader.

Man frygter, at de alvorlige brandprognoser kan ende med, at tirsdag bliver lige så katastrofal som den såkaldte »Black Saturday« i delstaten Victoria i 2009, der kostede 173 menneskeliv og cirka 20 milliarder kroner i materiel skade.

De mange brande kommer efter en uges hedebølge i Australien, hvor sommeren lige nu er på sin højeste. Betingelserne for naturbrande i landets enorme naturområder er således faretruende optimale i fem af landets seks delstater. I New South Wales, landets folkerigeste delstat, samt i Victoria har man haft mere end 100 brande, hvor 20 er ude af kontrol.

TV: Australien kæmper mod voldsomme skovbrande

 

Også på øen Tasmanien er man hårdt plaget. Der har dog ikke været meldinger om dødsfald, men mere end 100 huse er brændt ned på Tasmanien. Tirsdag morgen brød flere brande ud på øen, hvor temperaturen forventes at lande på mere end 45 grader tirsdag eftermiddag.

I New South Wales havde varmen allerede ved middagstid smeltet vejene flere steder, lyder det.

- Varmen har været så intens, at tjæren på vejen er smeltet, så det klistrer til skoene, siger den pensionerede australske journalist, Malcolm Brown, til Reuters.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.