Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

NATOs usikre fremtid skal afklares i München

Går det som det plejer, vil den årlige sikkerhedskonference i München byde på overraskelser. Øverst på programmet står forholdet mellem USA og Europa og ikke mindst NATOs usikre fremtid.

En politihund er med til at sikre området foran luksushotellet Bayerischer Hof forud for sidste års sikkerhedskonference. Munich Security Conference er den største af sin slags i verden.
En politihund er med til at sikre området foran luksushotellet Bayerischer Hof forud for sidste års sikkerhedskonference. Munich Security Conference er den største af sin slags i verden.

BERLIN: Når en lang række af verdens ledende politikere henover weekenden mødes for at drøfte sikkerhed og forsvarspolitik på et luksushotel i München, vil ikke mindst skeptiske europæiske politikere lytte nøje til signalerne fra amerikanske deltagere.

For første gang siden indsættelsen af Donald Trump har den amerikanske forsvarsminister James Mattis, sikkerhedsminister John Kelly og vice-præsident Mike Pence nemlig meldt deres ankomst til Europa, hvor de skal drøfte udfordringerne for den liberale verdensorden med blandt andre russiske, europæiske og kinesiske kolleger. James Mattis har tilbragt onsdag og torsdag i møde med resten af NATO-landenes forsvarsministre.

Ikke mindst derfor vil den årlige sikkerhedskonference i München med stor sandsynlighed udvikle sig til et afgørende pejlemærke om det fremtidige forhold mellem Donald Trumps administration og et Europa, der fortsat er splittet i synet på grundlæggende spørgsmål om sikkerhed, flygtninge og ikke mindst forholdet til Rusland.

Den årlige sikkerhedskonference i München finder denne gang sted i skyggen af voksende usikkerhed om den internationale ordens fremtid. Mere end 500 toppolitikere, verdensledere og repræsentanter for forsvarsindustri og forskning opholder sig i weekenden på luksushotellet Bayerischer Hof for at drøfte verdens geopolitiske tilstand.

En lang række prominente regeringsledere og udenrigsministre vil blandt andet diskutere det transatlantiske forhold mellem Europa og USA.

Ikke mindst vil den amerikanske præsident Donald Trumps krav om øgede forsvarsbudgetter hos de europæiske NATO-medlemmer stå højt på dagsordenen ved dette års møde.

I et indlæg i Süddeutsche Zeitung opfordrer konferencens arrangør de europæiske regeringsledere til at slå koldt vandt i blodet, når det gælder reaktionen på Trumps udmeldinger. »Det er ikke til at komme uden om at pleje tætte bånd til den nye amerikanske regering,« skriver Wolfgang Ischinger.

»En ny kold krig«

Konferencen i München regnes som en af de vigtigste forsvars- og sikkerhedspolitiske begivenheder og har tidligere budt på bemærkelsesværdige udtalelser, der siden har præget den internationale orden.

I 2007 chokerede Vladimir Putin tilhørerne i München på et tidspunkt, hvor mange observatører anså forholdet mellem Rusland og Vesten for forholdsvist harmonisk. I sin tale langede den russiske præsident ud efter USA og NATO, hvis østudvidelse ifølge Putin var båret af skjult aggression og sigtede til at nærme sig »vores grænser.«

Sidste år vakte den russiske premierminister Dimitri Medvedev opsigt, da han i München fastslog, at »vi allerede befinder os i en ny kold krig.« Ved dette års sikkerhedskonference vil de færreste blive chokeret, hvis der falder hårde ord mellem NATO-landenes repræsentanter og den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov.

Som repræsentant for den danske regering deltager forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Blandt de mere EU-skeptiske politikere deltager Storbritanniens udenrigsminister, Boris Johnson, såvel som Ungarns premierminister, Viktor Orbán. Fra Mellemøsten deltager både den iranske og den saudiske udenrigsminister. Blandt de mere berømte deltagere i år finder man desuden Microsoft-grundlæggeren Bill Gates og den irske rocksanger Bono.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.