Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nato og EU er på vej mod samarbejdsaftale på topmøde

EU's udenrigschef mener, at Nato kan yde værdifuld støtte til EU's kamp mod menneskesmuglere ud for Libyen.

Nato og EU ventes enten at indgå en formel samarbejdsaftale under det kommende Nato-topmøde i Warszawa i starten af juli eller i hvert fald at udsende en fælles erklæring om et tættere samarbejde.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) ser gerne, at Nato og EU på topmødet indgår en egentlig samarbejdsprotokol, men det er for tidligt at sige, hvilken form målet bliver nedfældet i.

- Hvor konkret det bliver, ved jeg ikke. Men der er nu helt klart basis for et meget tættere samarbejde end hidtil mellem Nato og EU, siger Kristian Jensen fredag efter to dages udenrigsministermøde i Nato i Bruxelles.

- Det er jo til gavn for Danmark, da Nato og EU er de to stærkeste internationale organisationer, som vi er medlem af. Jo mere de to organisationer kan arbejde sammen, jo bedre er det set fra et dansk synspunkt, siger han.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger, at målet på topmødet 8. og 9. juli i Warszawa er at bringe samarbejdet mellem Nato og EU "op på et nyt niveau".

- Nato og EU deler 22 medlemslande, og over 90 procent af EU's befolkning bor i et Nato-land. Vi deler det samme nabolag. Vi deler de samme komplekse sikkerhedsmæssige udfordringer, og vi arbejder begge bedre, når vi arbejder sammen, siger Stoltenberg.

Nato har erklæret sig parat til at støtte EU's flådeoperation Sophia i kampen mod de menneskesmuglere, der forsøger at sende en ny bølge af flygtninge og migranter over Middelhavet fra Libyen mod Europa.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, der fredag deltager i Natos udenrigsministermøde, siger, at "der er mange forskellige værdifulde områder, hvor Nato kan støtte vores arbejde i Middelhavet".

- I hvert fald når det gælder efterretnings-, overvågnings- og rekognosceringskapacitet, men også når det gælder kommunikationssystemer og logistik, siger Mogherini.

Nato og EU diskuterer også mulighederne for et tættere samarbejde om maritim sikkerhed, cybersikkerhed, indsats mod russisk propaganda, støtte til partnerlandes opbygning af forsvar og kampen mod såkaldte hybride trusler, som er forsøg på at destabilisere en stat uden at føre egentlig krig.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.