Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

NATO inviterer Montenegro indenfor som nyt medlem

De 28 NATO-lande har onsdag morgen besluttet at invitere det lille Balkan-land Montenegro til at blive det 29. medlem af forsvarsalliancen. Selve optagelsesprocessen ventes at tage mellem et og to år.

Det var en glad generalsektretær for NATO, der onsdag morgen kunne se alle 28 NATO-lande nikke til at invitere det lille Balkan-land Montenegro til at blive det 29. medlem af forsvarsalliancen.

»Det er en historisk beslutning,« sagde generalsekretær Jens Stoltenberg på NATO-udenrigsministermødet i Bruxelles og roste Montenegro for betydelige reformer de seneste år.

Stoltenberg understregede dog også, at rejsen ikke er slut endnu, fordi der stadig udestår reformer af Montenegros forsvar og retssystemet. Selve optagelsesprocessen for Montenegro ventes at tage mellem et og to år.

Montenegros udenrigsminister og vicepremierminister, Igor Lukšić, sagde, at det var »en stor dag« for Montenegro, men også godt nyt for resten af Balkan.

Mens Montenegro er et lille land med godt 0,6 millioner indbyggere, så er siganalet fra NATO, at døren også står åben for andre lande. Det gælder Bosnien, som allerede er aspirantland, og det store Balkan-land Serbien, hvis Serbien en dag skulle ønske at blive medlem.

Den sidste udvidelse af NATO fandt sted i 2009, da Kroatien og Albanien blev medlemmer.

Ifølge den normalt velorienterede tyske avis Die Welt er Rusland så kritisk over for invitationen til Montenegro, at Rusland har skrevet til flere af de store NATO-landes regeringer og advaret dem om, at en invitation til Montenegro vil forværre forholdet til Rusland.

Udover Bosnien er også Makedonien og Georgien aspiranter til et NATO-medlemskab en dag, men det ligger længere ude i fremtiden for alle tre lande.

Ikke mindst Georgien er en meget aktiv NATO-partner og vil meget gerne ind i NATO, men USA's NATO-ambassadør, Douglas E. Lute, gjorde det forud for NATO-mødet klart, at Georgien »ikke er der endnu«.

Selv om NATO har et intensivt partnerskab med Georgien, kan landet ikke blive medlem, så længe det ikke har fuld kontrol over sit territorium, og det er der ikke udsigt til på grund af fastfrosne konflikter i de russisk-støttede udbryderregioner Abkhasien og Sydossetien.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.