Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

NASA forlænger rumstations liv

Den Internationale Rumstation får lov til at blive i rummet indtil år 2024.

»The International Space Station«, 2011.
»The International Space Station«, 2011.

USA: I de næste ti år vil Den Internationale Rumstation (ISS) fortsat være i kredsløb om Jorden, efter at den amerikanske rumfartsadministration, NASA, har forlænget kontrakten i samarbejde med de andre lande, der er tilknyttet projektet. Det skriver AFP.

Rumstationens kontrakt var planlagt til at udløbe i 2020, men den er nu blevet forlænget med fire år til år 2024, og NASA er begejstrede for forlængelsen.

»Det er en fantastisk meddelelse for os her i rumverdenen,« siger NASAs chef for rummissioner, William Gerstenmaier, til AFP.

Den Internationale Rumstation koster ifølge AFP 100 milliarder dollars – omkring 550 milliarder danske kroner – og har været i rummet i 15 år. Den kredser om jorden i en højde af cirka 350 kilometer, og det grundlæggende formål med rumstationen er forskning i vægtløshed.

NASA oplyser, at hele rumstationen er lige så lang som en fodboldbane – 109 meter og vejer 450 ton. Det er det største rumlaboratorium, der nogensinde er blevet bygget, og stationen indeholder mere beboelsesplads end et hus med seks soveværelser, har internetadgang, fitnesscenter og to badeværelser. Besætningen er på mellem to og seks astronauter ad gangen, der opholder sig på rumstationen mellem tre og syv måneder, inden et nyt hold kommer til.

NASAs talsmand, David Weaver, fortæller til AFP, at det er anden gang, rumstationens tid i rummet er blevet forlænget under den amerikanske præsident Barack Obamas embede, fordi der ifølge NASA er udsigt til gode videnskabelige resultater, hvis ISS får lov til at kredse om jorden i længere tid.

»Folk elsker Den Internationale Rumstation,« siger David Weaver.

»Jeg tror, at idéen om ti år mere er en temmelig vidtrækkende og strategisk beslutning,« fortsætter han.

Flere lande bidrager til ISS foruden USA – blandt andre Canada, Japan, Rusland og 11 medlemmer af det europæiske rumsamarbejde ESA, herunder Danmark.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.