Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Del 2

Når drenge bliver farlige

POUL HØI: Præsident Obamas våbenforslag kunne ikke have forhindret 15-årige Nehemiahs drab på sin familie. Der skal mere til.

Nehemiah Griego, 15, er anklaget for at have skudt og dræbt sine forældre og to mindre søskende.
Nehemiah Griego, 15, er anklaget for at have skudt og dræbt sine forældre og to mindre søskende.

SOUTH VALLEY, New Mexico: Hvis en 15-årig ung mand pludselig bliver til en drabsmand hvor »pludseligt« er det så?

I sidste weekend dræbte Nehemiah Griego sin mor og far og tre søskende, og der var ingen tegn på forhånd, siger bl.a. hans onkel til flere medier.

»Han var ikke et monster. Han var en god dreng,« fortæller onklen, Eric Griego.

Nehemiahs far stolede så meget på ham, at han uddannede drengen i våbenbrug. Han skulle kunne forsvare familien, når faderen - en tidligere pastor - var ude og missionere. Rifler og halvautomatiske rifler og jagtgeværer stod frit tilgængelige i et skab, og hvorfor ikke? Drengen var ikke et monster.

Nehemiah Griego er bare den seneste »gode dreng«, der viser sig at være noget andet.

Før ham var der Adam Lanza, der angreb en folkeskole i Newtown og dræbte 20 små børn og syv voksne. Før ham var der James Holmes, der dræbte 12 i en biograf, og før ham var der Jared Loughner, der dræbte seks og sårede et kongresmedlem, og ind imellem har der været en halv snes skoleskydninger, som kun har fået begrænset omtale.

Der bliver flere og flere massedrab, og de bliver værre og værre, viser statistikker, og det har nu fået præsident Barack Obama til at fremsætte en ambitiøs våbenpakke, som skal begrænse adgangen til de farligste våben og ammunitionstyper og indføre udvidede baggrundstjek. Senatet begynder høringerne i næste uge, og statistikken er uigendrivelig: Ud af 16.000 årlige drab i USA bliver 11.000 begået med skydevåben, og lyder Obamas argument hvis der var færre våben, og hvis der var færre utilregnelige våbenejere, så ville tallet være lavere.

Modstanderne siger, at der allerede er 300 mio. våben i omløb, og netop fordi de utilregnelige har våben, skal de tilregnelige også have mulighed for at forsvare sig og dér står den så.

Duellen på synspunkter går i en bue hen over det spørgsmål, som på mange måder er den oversete kerne: Hvis vi nu kunne aflæse tegnene hvad så?

Hvis Nehemiah Griegos forældre eller hans onkel kunne se, at der i »den gode dreng« ulmede noget ubetinget »u-godt« ville forældrene så være i live i dag og onklen sove godt om natten?

Lad os se på, hvad der skete sidste weekend på 2.806 Long Lane i South Valley, en forstad til Albuquerque i New Mexico.

Faderen, Greg Griego, var ikke hjemme; fredag og natten til lørdag var han ude og missionere og omvende byens hjemløse. Berlingske har læst politiets afhøringsrapport, og Nehemiah forklarer, at han i en periode op til sidste weekend havde haft »morderiske og selvmorderiske tanker«, og han havde været vred på sin mor.

Politirapporten siger ikke hvorfor, men det er kommet frem, at der var et stående skænderi i huset om hans adgang til computerspil og TV. Greg Griego forbød ham at spille voldelige skudspil som »Grand Theft Auto« og »Modern Warfare«, og han måtte også kun se TV-udsendelser renset for vovede scener og udtryk. Men faderen var sjældent hjemme, og derfor var det moderen, som skulle håndhæve forbuddene, og det var en kamp.

Nehemiah sneg sig til at spille voldelige skudspil, han elskede den slags spil, og han elskede i det hele taget alt militært og så sig selv som en kommende soldat.

Så det var én kilde til uro. En anden var hans kæreste. Han havde fundet sig en kæreste på 12 år i kirken, og familien betragtede hende som en dårlig indflydelse, har Eric Griego fortalt.

Fredag aften brændte det tilsyneladende sammen i hans 15-årige hjerne. Han gik til faderens våbenskab, som var et uaflåst klædeskab, og han tog en .22 kaliber-riffel. Først skød han sin sovende mor i hovedet, og det vækkede hans niårige bror, der lå ved siden af og sov. Nehemiah holdt moderens blodige ansigt op, så broderen kunne se det, og han begyndte at skrige, og Nehemiah skød også ham i hovedet og derefter sine to små søskende.

Tilbage var der faderen. Nehemiah hentede en AR-15 angrebsriffel, en civil variant af militærets M16, i våbenskabet, og han lagde sig i baghold på et badeværelse. Greg Griego kom hjem klokken fem lørdag morgen, og hedder det i politirapporten »Nehemiah forklarede, at han ventede, indtil faderen havde passeret ham, og derefter sprang han frem og dræbte ham«.

Først overvejede han at køre til et Wal-Mart indkøbscenter og massakrere endnu flere og selv dø i en skududveksling med politiet. Men i stedet sendte han et billede af sin døde mor til kærestens mobiltelefon, og han endte med at køre hen til hende og hendes familie, og senere lørdag kørte han med dem i kirke, en megakirke, som ligger på en travl Lyngbyvej i den nordlige ende af Albuquerque.

Faderen havde indtil for få måneder siden været en af kirkens pastorer, og flere undrede sig over, hvor han var henne, hvorfor Nehemiah kom alene, og hvorfor han gav skiftende forklaringer. Nogle svarede han henholdende, andre fortalte han, at forældrene var blevet dræbt ved en trafikulykke, og aftenen endte med, at en af kirkens sikkerhedsvagter kørte ham hjem og gik med ind i huset på Long Lane.

Vagten fandt ligene og slog alarm.

Så ville præsident Obamas våbenpakke have hjulpet? Ville familien Griego være i live i dag, hvis den havde været lov?

Den slags er naturligvis bagklogskab gift med hypoteser, men fem kendserninger taler imod:

> Greg Griego ville godt nok ikke under Lex Obama kunne købe en AR-15, men han ejede den allerede, og regeringen vil ikke konfiskere eller opkøbe eksisterende våben.

> Den riffel, som Nehemiah dræbte sin mor og sine søskende med, ville stadig være lovlig.

> Faderen havde købt sine våben privat og skulle derfor ikke gennemgå et baggrundstjek. Men han ville formentlig bestå. Som ung var han i fængsel for vold, fortalte han ofte i sine prædikener, men det ville ikke diskvalifiere ham fra at eje våben, for forældelsesfristen er ti år.

> Sønnen havde ikke en psykiatrisk diagnose, enten fordi han ikke var syg, eller fordi han var hjemmeskolet og derfor ikke var i kontakt med lærere og terapeuter.

> Hverken den nuværende lov eller Lex Obama kræver et aflåst våbenskab. 18 stater har sådan en lov, men 32 har ikke, og New Mexico hører til de sidstnævnte. Opbevaringen var altså lovlig.

Det betyder ikke, at Obamas våbenpakke ikke kan forhindre andre skydninger, eller at færre våben ikke vil føre til færre skuddrab, formentlig tværtimod, men det betyder, at trods alle gode hensigter ville loven ikke have holdt Greg Griego og hans kone og børn i live og Nehemiah ude af fængsel.

Det betyder imidlertid ikke, at man blot skal slå ud med armene og give fortabt. For der er ét karatertræk, som går igen ved masse­skydningerne, skriver professor Michael Kimmel i Time og det er et karakter­træk, som overhovedet ikke bliver nævnt i debatten enten fordi det er så åbenlyst, eller fordi det er det modsatte: At gerningsmændene er unge mænd.

Unge mænd står for 95 procent af alle masseskydninger, og det er ikke tilfældigt. I det seneste årti har neuroforskere og psykologer taget kvanteskridt i kortlægningen af hjernen, og de er kommet tættere på at besvare mysteriet om unge mænd. F.eks. hvorfor unge mænd er så meget mere voldelige end unge kvinder, og hvorfor de geråder sig ud i den ene livstruende dumhed efter den anden.

Forklaringen er hjernens præfrontale cortex, »hjernens hjerne« eller »hjernens direktør«, det sted, der bestemmer vores sunde dømmekraft. MRI-scan viser, at den pågældende cortex ikke er veludviklet, før han er oppe i 20erne.

Mens kvindehjernen tidligt når en balance mellem følelser og fornuft, er den unge mandehjerne overvejende det første, og hvis mandehjernen f.eks. bliver stimuleret af voldelige computerspil, film eller alkohol, så kan det gå helt galt, viser en storstilet undersøgelse fra det amerikanske National Institute of Health fra 2011.

Eller som psykologen Patrick Friman har skrevet i sin bestseller »Adolescence and other Mental Disorders« det nytter ikke noget at vente fornuft fra unge mænd. Det nytter ikke noget at forvente, at de skal have en voksen og ansvarlig omgang med de samme ting, som ældre mænd har en voksen omgang med, for det kan de ikke.

Unge mænd lider af en midlertidig sindslidelse; de er ikke abnormale, de er blot unge mænd, og unge mænd har en ubalance i hjernen, som de ikke kan gøre meget ved, skriver Friman, og agressivitet og dumdristighed er to af kendetegnene.

Så det er muligt, at Eric Griego har ret.

Det er muligt, at de hundredevis af andre efterladte og pårørende har ret. At de ikke følte, at der var ét eneste tegn, som pegede mod forbrydelsen. Dylan, Eric, Jared, Adam, Matti, Anders, Nehemiah og alle de andre var gode drenge, som det pludselig slog klik for. Men tegnet var netop, at de uanset alder var drenge, og drenge vil i deres omgang med f.eks. biler og våben være en trussel mod sig selv og mod andre af den ene og simple grund, at de er drenge.

Hvad gør vi så ved det? Nej, drenge skal ikke i ti års karentæne eller døgnovervågning, men de skal vække en refleks i deres omgivelser at her en en stor dreng eller en ung mand, som er yngre, end han er, og derfor er der kombinationer, der er guds­forgåede.

Hvis man giver en dreng adgang til en Lamborghini eller en .450 Bushmaster, så udfordrer man en dømmekraft, der dårligt kan håndtere en indkøbsvogn og en ærtebøsse. Og hvis man lærer ham om våben, og hvis man lærer ham at skyde, og hvis man giver ham adgang til et skab fuld af våben, så kan fanden tage selv præstens søn.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.