Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Myanmars parlament vælger ny Suu Kyi-støtte som præsident

Aung San Suu Kyi har været Myanmars reelle leder, og sådan bliver det formentlig også under ny præsident.

ARKIVFOTO: Win Myint er som forgængeren en trofast støtte af Aung San Suu Kyi, som er landets de facto-leder. Han er også fra regeringspartiet Den Nationale Liga for Demokrati (NLD).
ARKIVFOTO: Win Myint er som forgængeren en trofast støtte af Aung San Suu Kyi, som er landets de facto-leder. Han er også fra regeringspartiet Den Nationale Liga for Demokrati (NLD).

Parlamentet i Myanmar har onsdag valgt Win Myint som landets præsident, efter at Htin Kyaw trådte tilbage i sidste uge efter meldinger om problemer med helbredet.

Win Myint er som forgængeren en trofast støtte af Aung San Suu Kyi, som er landets de facto-leder. Han er også fra regeringspartiet Den Nationale Liga for Demokrati (NLD).

Nobelpristageren Aung San Suu Kyi betragtes som landets reelle leder.

Suu Kyi selv kan dog ikke blive præsident på grund af en paragraf i Myanmars forfatning, der forhindrer hende i at indtage landets øverste embede. Paragraffen blev tilføjet af det tidligere militærstyre.

Hun har officielt titel af udenrigsminister og statsråd.

Htin Kyaw er Aung San Suu Kyis nære ven gennem mange år. De havde den aftale, at Suu Kyi repræsenterede landet og tog stilling til vigtige politiske spørgsmål.

Ifølge landets forfatning har præsidenten stor magt. Men under Htin Kyaw har der været tale om en langt mere ceremoniel rolle, da Aung San Suu Kyi har været landets reelle leder siden 2016.

I parlamentet beskrives Win Myint som en strikt, men rolig politiker med respekt for debatten.

Han er kendt som mere ligefrem og energisk end forgængeren.

»Som advokat og kender af loven ved han, hvad der sker. Det er meget vigtigt, at vi har en leder som ham«, siger partikollegaen Khin Maung Myint.

Det er fortsat et åbent spørgsmål, om Win Myint vil give Aung San Suu Kyi samme handlefrihed, som hun havde under Htin Kyaw, eller om han vil tage en større del af magten, som forfatningen egentlig giver ham.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.