Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ms. Dick bliver den første kvindelige leder af Scotland Yard

For første gang nogensinde får Scotland Yard en kvinde for bordenden. 56-årige Cressida Dick har en lang karriere bag sig i politiet, men også en mislykket aktion, der endte fatalt.

Cressida Dick (i midten) med London-borgmester Sadie Khan (til venstre) og indenrigsminister Amber Rudd (til højre) i forbindelse med et pressemøde ved udnævnelsen af Ms. Dick.
Cressida Dick (i midten) med London-borgmester Sadie Khan (til venstre) og indenrigsminister Amber Rudd (til højre) i forbindelse med et pressemøde ved udnævnelsen af Ms. Dick.

Efter 188 år med mandlig ledelse bliver det nu for første gang en kvinde, der skal stå i spidsen for politiet omkring den engelske hovedstad, Scotland Yard.

Det bliver den 56-årige Cressida Dick, eller Ms. Dick som hun - med et glimt i øjet - bliver omtalt flere steder i engelsk presse, der har en lang karriere i politiet bag sig.

»Det er et stort ansvar og en fantastisk mulighed. Jeg ser uhyre meget frem til at beskytte og tjene befolkningen i London,« sagde hun onsdag i forbindelse med sin udnævnelse ifølge New York Times.

Indenrigsminister Amber Rudd, der sammen med London-borgmester Saqid Khan flankerede Cressida Dick under pressemødet, beskrev Scotland Yards kommende chef som en »exceptionel leder.«

»Cressida’s færdigheder og indsigt vil sikre, at the Metropolitan Police (anden betegnelse for Scotland Yard, red.) tilpasser sig til kriminalitetsmønster, vi ser i det 21. århundrede,« sagde hun.

Mislykket aktion endte fatalt

Cressida Dick var leder af Scotland Yards afdeling for antiterrorisme fra 2011 til 2014, og var i den periode blandt andet ansvarlig for sikkerheden omkring OL i London i 2012.

Forinden stod hun som seniorbetjent i spidsen for flere antiterroraktioner i Storbritannien, blandt andet en mislykkedes aktion i 2005, der siden har trukket spor efter sig.

Hun var ledende seniorbetjent, da den 27-årige brasilianer Jean Charles de Menezes blev skuddræbt af politiet i en metrostation i London. Menezes blev dræbt, fordi han var blevet forvekslet med en formodet selvmordsbomber.

Cressida Dick er siden blevet renset for anklager, men har ved flere lejligheder fortalt, hvordan hun ofte tænker på begivenheden i 2005.

Frifundet for anklager

I forbindelse med jagten på en ny kandidat til chefposten hos Scotland Yard har den brasilianske mands familie ifølge New York Times sendt et brev til Londons borgmester Sadiq Khan. I brevet beskriver familien angiveligt, hvordan de »er alvorligt bekymrede ved en sådan beslutning og det signal, det sender til folk i London.«

Flere af England og Wales’ 43 politikredse har tidligere haft kvindelige ledere, men det har aldrig tidligere været tilfældet i London.

Og måske netop derfor forlod Cressida Dick sin stilling i antiterrorenheden for tre år siden med ordene om, hvordan hun håbede, at en kvinde en dag ville komme til at lede Storbritanniens største politimyndighed for at vise, at politiet er »moderne og repræsentativt,« skriver New York Times.

Scotland Yard er navnet for politiet i London-området. Navnet skyldes, at politistationen ved oprettelsen i 1829 havde lokaler i en ejendom på Whitehall Place med indgang fra Schotland Yard-pladsen, skriver Gyldendal.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.