Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Morsi maner til ro: Dekret er midlertidigt

Egyptisk præsident nedtoner en »midlertidig« forfatningsændring, mens gaderne fyldes med demonstranter.

Demonstranter kaster med sten mod sikkerhedsstyrker ved Simon Bolivar-pladsen i Kairo.
Demonstranter kaster med sten mod sikkerhedsstyrker ved Simon Bolivar-pladsen i Kairo.

EGYPTEN: Præsident Mohamed Morsi er indstillet på at mobilisere »alle politiske kræfter« for at få bred opbakning til forfatningen. Sådan lyder udmeldingen søndag aften, hvor tusinder af demonstranter er på gaden i hovedstaden, Cairo.

Demonstranterne er vrede over, at Morsi med et dekret har ændret den egyptiske forfatning, så den nu sikrer ham yderligere magt og blandt andet hæver præsidenten over landets domstole.

Men dekretet er bare »midlertidigt«, påpeger Morsi i en udtalelse ifølge Reuters.

- Dette dekret er nødvendigt for at kunne holde de ansvarlige for korruption og andre forbrydelser under det tidligere styre og overgangsperioden til regnskab, siger Mohamed Morsi.

Over hele Egypten er der søndag indkaldt til massedemonstrationer - både imod og for præsidenten. Det Muslimske Broderskab, som Morsi var præsidentkandidat for, har, som en modreaktion på massive fordømmelser af præsidenten, indkaldt til en af demonstrationerne.

Morsis dekret fik lørdag dommere i byen Alexandria til at gå i strejke i protest, og dommerne har ifølge det nationale nyhedsbureau i Egypten suspenderet alle retslige aktiviteter, indtil Morsis dekret bliver omstødt.

Egyptens højeste retsmyndighed, Det Øverste Retsråd, kalder desuden Morsis forfatningsændringer for et »hidtil uset angreb« på domstolenes uafhængighed, mens oppositionen i Egypten har kaldt det et regulært »kup«.

Forfatningsændringen har også ført til voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi, blandt andet på Tahrirpladsen i hovedstaden Cairo.Demonstranter har i vrede over Morsis forfatningsændringer indledt en ugelang protest mod præsidenten.Det egyptiske aktiemarked er også berørt af situationen, og ifølge Reuters er markedet foreløbig faldet med 7,6 procent efter Mohamed Morsis dekret.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.