Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Morsi: Der er ikke plads til diktatur

I sin tale på stats-tv torsdag aften lovede præsident Morsi, at hans dekret vil ophøre, når landet får en ny forfatning.

EGYPTEN: På baggrund af den seneste uges demonstrationer mod de magtdekreter, præsident Mohamed Morsi sidste torsdag udstedte til sin egen fordel, adresserede præsidenten sit folk i stats-tv torsdag aften.

Talen kom på samme dag, som forfatningsrådet i Egypten gik i gang med at stemme om de i alt 234 artikler i udkastet til den nye forfatning, der først skal godkendes af præsident Morsi og dernæst ved en folkeafstemning i landet.

- Det (dekretet, red.) vil ende, så snart folket stemmer om en forfatning, sagde Morsi ifølge Reuters.

- Der er ikke plads til diktatur, tilføjede han.

Forfatningsrådet forventes at afslutte godkendelsen af udkastet fredag, hvormed en folkeafstemning om den nye forfatning senest skal holdes midt i december.

Torsdag vedtog rådet blandt andet at fastholde de sharia-principper, som også er gældende for den nuværende forfatning, der blev udarbejdet under den afsatte præsident Hosni Mubarak, samt at præsidentperioden i Egypten fremover skal være på maksimalt to fireårige perioder.

En ny forfatning er afgørende for den videre politiske proces. Blandt andet er den afgørende for, at der kan afvikles et nyt parlamentsvalg i første halvdel af 2013.

Problemet er ifølge internationale nyhedsmedier, at de fleste sekulære og andre kritiske medlemmer har forladt rådet, fordi det domineres af islamister og yderligtgående salafister, der ifølge kritikere ønsker en forfatning med vægt på religionen og islamiske værdier.

Den tidligere præsident for den Arabiske Liga, Amr Moussa, der forlod rådet i sidste måned, har tidligere fortalt Reuters, at rådet er blevet misledt til at haste forfatningen igennem.

- Det er et af de skridt, der ikke skulle være taget i betragtning af den vrede og mistillid, der er til forfatningsrådet, sagde han.

De seneste dage har den centrale Tahrirplads i Cairo sammen med torve og gader i andre storbyer været scene for voldsomme demonstrationer og sammenstød mellem politi og modstandere af præsident Mohamed Morsi og hans dekreter. Demonstranterne mener, at Morsis dekretændringer giver ham diktatorisk magt.

To er blevet dræbt og hundreder såret i protesterne siden sidste torsdag, hvor dekretet blev udstedt.

Onsdag udsendte Egyptens højesteret, der også er forfatningsdomstol, en erklæring, hvor rettens dommere direkte anklager Mohamed Morsi for at føre en kampagne mod retten, efter at den tidligere på året erklærede det dengang nyvalgte parlament for ugyldigt, hvilket førte til dets opløsning. Her havde parlamentsmedlemmer med baggrund i Det Islamiske Broderskab absolut flertal sammen med salafisterne.

Præsidentens dekreter har desuden fået den samlede dommerstand i Egypten til at nedlægge arbejdet i protest, selvom Morsi har erklæret, at dekreterne kun vil blive taget i anvendelse i en nødsituation.

Ifølge Reuters planlægger 11 egyptiske aviser ikke at udkomme på tirsdag i protest mod Morsis dekret. Ligeledes planlægger tre privatejet tv-stationer ikke at sende på onsdag.

Præsident Morsi forventes at godkende udkastet til en ny forfatning i løbet af weekenden, hvorefter der skal holdes folkeafstemning inden for 15 dage, skriver Reuters.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.